V Ljubljani zanikajo, da bi Slovenija ta hip načrtovala nove pošiljke orožja za Ukrajince

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
18.03.2022 19:25

Sploh pa to, da naj bi bil slovenski obrambni ataše ta teden poklican na pogovor na pristojno rusko ministrstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski obrambni minister Matej Tonin v skladu z dogovorom med ministri sedemindvajseterice ne bo razkril konkretnih številk o vojaški pomoči Ukrajini.
Robert Balen

S slovenskega obrambnega ministrstva (MORS) so danes za Večer izrecno zanikali, da naj bi bil obrambni ataše s slovenskega veleposlaništva v Moskvi te dni klican na rusko pristojno ministrstvo, verjetno obrambno, na pogovor in zagovor zavoljo domnevnih slovenskih načrtov o pošiljanju orožja v Ukrajino.

Tuji mediji, največ srbski, so povzeli kritiko ruskega uradnika, ki da je sredi tedna kritiziral Slovenijo in Hrvaško, da Ukrajini pošiljata orožje. "Zavedati se morata, proti komu bo uporabljeno," so citirali uradnika ruskega zunanjega ministrstva Jurija Pilipsona po imenu. Toda nadaljnje njegove besede govorijo šele o prihodnjih orožarskih pošiljkah, kajti: "Ne razumemo načrtov, ki sta jih napovedali Hrvaška in Slovenija za pošiljanje orožja v Kijev." Pilipson je še izjavil, da je rusko stran "nekoliko zmedla" reakcija slovenskih funkcionarjev zaradi stopnje rusofobije. "Državljani Slovenije zavračajo ruska državna priznanja, potekajo sovražna dejanja proti našim misijam v Ljubljani. To se dogaja v ozadju lani ustanovljenega dneva rusko-slovenskega prijateljstva - na pobudo slovenske strani," je potožil Pilipson.

No, rusko državno odlikovanje sta doslej vrnila le dva Slovenca. Ena je Anja Kopač, bivša slovenska ministrica za delo, ki je ruski orden, podeljen ji leta 2017, vrnila iz "osebnega protesta nad agresijo" že drugi dan vojaškega napada Rusije na Ukrajino. Drugi je podpolkovnik Marko Hlastec, ki je rusko medaljo, prejeto pred štirimi leti, vrnil z besedami ogorčenja nad "ruskim oboroženim napadom na neodvisno in samostojno republiko Ukrajino". Ostali dober ducat slovenskih ruskih odlikovancev, med njimi so župan Ljubljane Zoran Janković pa direktor Krke Janez Colarič in direktor Rika Janez Škrabec, se za to dejanje iz različnih, največkrat nostalgičnih, še bolj pa, se zdi, finančnih razlogov ni odločil.

Ruski uradnik kritiziral Slovenijo in Hrvaško, ki sta Ukrajini poslali orožje. Zavedati se morata, proti komu bo uporabljeno

Vrnimo se k očitkom Pilipsona. Da. Slovenija je Ukrajini vojaško pomoč v obliki pušk, streliva in čelad, pa tudi neprebojnih jopičev in druge opreme, v resnici poslala že februarja. Kot so tedaj zapisali pri Slovenski tiskovni agenciji, naj bi šlo za puške kalašnikov, ki jih je Slovenska vojska uporabljala, preden je nabavila nove puške FN 2000. Slovenska vojska je kalašnikovke namenila za strateške rezerve, sedaj jih je namenila Ukrajini. Puške, strelivo in drugo naj bi bili z letalom že tedaj poslali na Poljsko. Kot je 28. februarja o tem dejal slovenski obrambni minister Matej Tonin, v skladu z dogovorom med ministri sedemindvajseterice ne bo razkril konkretnih številk.

Da pa bi Slovenija znova načrtovala dobavo vojaške pomoči za Ukrajino, po februarju nismo več slišali. In to so nam na MORS-u potrdili z besedami: "Takšne odločitve vlada ni sprejela!"

Kaj pomeni, da bi lahko Ukrajina postala nevtralna država? Kakšen model pride v poštev in kako do tega priti?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta