Letalo, helikopterji, cisterne, oklepniki ... Na ministrstvu pravijo, da varnostne razmere ne vplivajo na letošnje nakupe vojaške opreme

Timotej Milanov Timotej Milanov
14.03.2022 18:15

Podpis pogodbe za nakup oklepnikov je načrtovan še ta mesec, a je to odvisno tudi od odločitve ustavnega sodišča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V sklopu investicij v Slovensko vojsko je do leta 2026 predviden tudi nakup dveh srednje težkih helikopterjev. 
Robert Balen

Slovenija je v procesu posodobitev in izboljšanja obrambnih zmogljivosti, do katerih prihaja na podlagi zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski do leta 2026, ki v ta namen predvideva 780 milijonov evrov. Letos bodo tako na ministrstvu za obrambo (MORS) v skladu z zakonom nadaljevali več postopkov nakupa opreme. Med njimi je tudi postopek nakupa taktičnega transportnega letala C-27J Spartan, italijanskega proizvajalca Leonardo. V zvezi s tem sta lansko leto Slovenija in Italija podpisali sporazum o sodelovanju pri nakupu. Letos so po besedah generalnega direktorja direktorata za logistiko na MORS Uroša Korošca že izvedli določena tehnična posvetovanja z italijansko vojsko glede usposabljanja in vzdrževanja letala ter zagotavljanja rezervnih delov. Dobava letala je sicer predvidena spomladi leta 2023.

Slovenska vojska krepi vertikalni manever

Objavljen je tudi razpis za nadgradnjo helikopterjev Bell 412. "Cilj nadgradnje je zagotoviti plovnost helikopterjev za nadaljnjih dvajset let … Vseh osem helikopterjev bo enako posodobljenih, s tem se bo povečala njihova razpoložljivost za opravljanje nalog Slovenske vojske in tudi nalog, povezanih s sistemom za zaščito in reševanje, kot so prevozi, gorska reševalna služba in helikopterska nujna medicinska pomoč," pravi Korošec, ki pojasnjuje, da bo nadgrajena predvsem avionika helikopterjev. "Nadgrajen bo digitalni sistem prikazovanja podatkov in delovanja motorja, v informacijski sistem bo vgrajena digitalna mapa, postavljeni bodo nove komunikacijske postaje, nov globalni pozicijski sistem in novo ožičenje znotraj helikopterja. Zmogljivost helikopterjev se zaradi tega ne bo zmanjšala." Načrtovane so tudi nadgradnje helikopterjev Cougar. "Tudi v tem primeru je cilj zagotoviti dolgoročno operativnost helikopterjev, vsaj do leta 2035. Gre predvsem za povečanje zmogljivosti vertikalnega manevra Slovenske vojske. Hkrati z nadgradnjo se bo dokupila tudi zaloga rezervnih delov." Tudi v tem primeru je obseg nadgradnje podoben kot pri helikopterjih Bell, nadgrajene bodo avionika, komunikacijske storitve in navigacija.

Uroš Korošec, direktor direktorata za logistiko ministrstva za obrambo: "Cilj nadgradnje je zagotoviti plovnost helikopterjev za nadaljnjih dvajset let."
Mors

Zakon do leta 2026 predvideva tudi nakup dveh novih srednje težkih helikopterjev. Kot pravi Korošec, bi za polno zmogljivost sicer potrebovali štiri tovrstne helikopterje: "Zato je načrtovan nakup dveh dodatnih helikopterjev po letu 2026." Investicijski program bo zaključen do poletja, jeseni pa bodo začeli s postopkom nabave. "Prizadevamo si za nakup po postopku vlada - vladi ali pa preko agencije Nata, kar pomeni, da se bomo znebili vseh posrednikov in nakup izvedli transparentno." Kot še pove Korošec, gre za helikopterje, ki so podobni cougarjem, kar bo olajšalo celoten postopek uvedbe novih helikopterjev. Med drugim bo lažje izobraževanje pilotov, saj bodo lahko ti že leteli na obstoječih helikopterjih Cougar.

Ceno bodo objavili, ko bodo dobili končno ponudbo

Kot smo že poročali, bo Slovenija kupila tudi 45 oklepnih vozil 8x8 Boxer. Cilj nakupa je zagotoviti bojni potencial srednje bojne bataljonske skupine, ki bo temeljila na oklepnih vozilih, oboroženih s 30-milimetrskimi topi. Nakup bo izveden v sklopu Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). "Prednost takega nakupa je enaka cena za vozila in sestavne dele za vse države članice … Gre za nakup brez posrednikov," pravi Korošec, ki dodaja, da pri projektu tesno sodelujejo z nemškim obrambnim ministrstvom. Marca je predviden podpis pogodbe, a je odvisno tudi od odločitve ustavnega sodišča, ali bo do tega dejansko prišlo. Levica je namreč na ustavno sodišče vložila zahtevo za presojo ustavnosti v zvezi s prepovedjo referenduma o nakupu oklepnikov, za katerega so si sami prizadevali. Kot pravi Korošec, so pogajanja o ceni še v teku, jo bodo pa javno objavili, ko bodo prejeli zadnjo ponudbo.

Za oklepniki na vrsti tovorna vozila

Med večjimi predvidenimi izdatki v sklopu zakona je tudi nakup taktičnih tovornih vozil. Tudi ta bo, kot pravi Korošec, izveden po postopku vlada - vladi oziroma preko Natove agencije za podporo in nabavo (NSPA). Gre za vozila različnih konfiguracij (4x4, 8x8, 6x6) s klasično tovorno ploščadjo, med katerimi bodo nekatera opremljena z nakladalno roko. "Predvsem je pomembno, da zagotovimo tudi cisterne za prevoz goriva in vode." Kot pri helikopterjih tudi za ta projekt trenutno pripravljajo investicijsko dokumentacijo, ki bo pripravljena do konca poletja, jeseni pa se bo začel postopek nakupa. Na MORS načrtujejo še nakup premestljivih komunikacijsko-informacijskih sistemov in kopenskih senzorjev. "S projektom zagotavljamo komunikacijsko opremo za premestljive sile, ki jim bomo s tem omogočili kibernetsko obrambo, stalno dosegljivost in povezljivost ter nemoteno delovanje. Kopenski senzorji pa bodo omogočali zaznavanje nasprotnika in njegovih premikov ter artilerijskega ognja."

Poleg omenjenih projektov MORS načrtuje še nakup minsko-eksplozivnih sredstev in protioklepnih raket, ki jih Slovenska vojska sicer že uporablja. Pri tem se bodo naslonili na pogodbene partnerje, s katerimi že sodelujejo, in jih prosili za pospešeno dobavo dodatnih količin. Kot pravi Korošec, pristojne službe spremljajo trenutno varnostno situacijo v Evropi, a ta ne vpliva na letošnje nakupe: "Edino glede minsko-eksplozivnih sredstev bomo povečali dobave, če bo Slovenska vojska izrazila potrebe po povečanju zalog, sicer nakupi niso povezani s trenutno varnostno situacijo v svetu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta