Vojna v Ukrajini in kampanja pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami: Lahko na račun tega profitira desnica na čelu s stranko SDS?

Luka Mlakar Luka Mlakar
17.03.2022 06:00

In kaj to pomeni za levoliberalni pol.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Politični nasprotniki Janši očitajo, da vojno v Ukrajini zlorablja za potrebe predvolilne kampanje. 
EPA

Premier Janez Janša je s torkovim obiskom Kijeva, ki ga oblegajo ruske vojaške sile, pritegnil pozornost domače in svetovne javnosti. Čeprav sta ruska in ukrajinska stran izrazili upanje, da v pogajanjih vendarle dosežeta kompromis, preboja še ni na vidiku, spopadi pa se nadaljujejo. Oleksij Arestovič, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je ocenil, da bi vojna lahko trajala vse do začetka maja. Kaj to pomeni za volilno tekmo v Sloveniji in kako bo vojna v Ukrajini vplivala na predvolilno kampanjo, ki se bo začela čez teden dni?

Čakš: Notranjepolitična preigravanja v drugem planu

Urednik portala Domovina.je Rok Čakš poudarja, da bo vojna v Ukrajini, predvsem pa njene posledice, nedvomno in bistveno zaznamovala tokratno volilno kampanjo. "Če bo konflikt trajal ali celo eskaliral, bo v ospredju obrambno-varnostni vidik, če bo pojenjal v smer prekinitve ognja, pogajanj in iskanja skupnega dogovora, bodo v ospredje vstopale njegove posledice. Te se navezujejo tudi na nekatere sicer aktualne notranjepolitične teme, kot so energetska odvisnost in zeleni prehod, podražitve in inflacija, pomoč socialno šibkim, gospodarsko okrevanje in prilagoditve, samooskrba v kmetijstvu in podobno," pojasnjuje Čakš in dodaja, da druge glavne teme, kot je vprašanje zdravstva, prav tako ne bodo zapostavljene. "Bodo pa v drugi plan ali povsem v pozabo šla običajna notranjepolitična preigravanja okrog tega, koliko v Sloveniji vlada avtoritarizem in podobno," je prepričan Čakš. Tudi politolog Alem Maksuti ocenjuje, da bi vojna v Ukrajini lahko zasenčila nekatere pomembne teme, ki bi jih hoteli odpreti protagonisti na levem polu, torej stranke koalicije KUL in Gibanje Svoboda. "To, kar bi moralo biti tema, pač ne bo. V tem smislu je na slabšem predvsem opozicija, ki bi lahko govorila o nekih napakah in kritikah aktualne oblasti, ki gre na volitve s pozicije vlade," pravi Maksuti, ki dopušča možnost, da vladne stranke zaradi tega ne bodo kaznovane za "povsem zavoženo" upravljanje epidemije covida-19.

DR. Alem Maksuti, portret
Robert Balen

Vojna v Ukrajini poleg zunanjepolitičnih odpira tudi varnostna in obrambna vprašanja, ki so po navedbah Čakša voda na mlin desnosredinskim strankam. "Vemo, pod kakšnim udarom Levice in SD se je znašel minister za obrambo Matej Tonin, ker se je odločil presekati gordijski vozel desetletnega zanemarjanja vlaganj v Slovensko vojsko," razlaga Čakš in dodaja, da so Toninova prizadevanja z nepričakovanim pojavom tako obsežnega vojaškega konflikta v neposredni bližini Slovenije dobila legitimnost in smisel. Janša je po njegovih besedah eden od redkih evropskih voditeljev, če ne edini, z "vojno izkušnjo z izpostavljene politične pozicije, ki jo je podkrepil še s tvegano potjo v oblegani Kijev, kar mu tujina priznava kot dejanje velikega poguma", medtem ko se "mirovniški pristop" SD in Levice v razmerah krute realpolitike v najboljšem primeru zdi "idealističen, vsekakor pa v obstoječih geopolitičnih razmerah nerealen". Bolj kot bo torej v ospredju vojna v Ukrajini, večjo prednost bo to pomenilo za desno sredino, je prepričan Čakš. Na drugi strani pa Maksuti ocenjuje, da Janševa militantna logika in pozivanje Nata k oboroženemu konfliktu v Ukrajini pri povprečnem slovenskem volivcu praktično ne vzbujata pozornosti: "Koruptivni posli in neka negativna senca nad ceno oklepnikov, ki jih želi kupiti ministrstvo za obrambo, prav tako niso nekaj, kar bi desnici lahko pripeljalo nove glasove."

Rok Čakš: "Desus kot pregovorno interesna stranka upokojencev – čeprav je bila vse kaj drugega kot to – je (bila) anomalija v slovenski odraščajoči, dozorevajoči demokraciji."
Damjan Regoršek

Maksuti: Janša je te volitve že izgubil

Maksuti ocenjuje, da militantna oziroma vojaška retorika vsekakor ustreza predvsem Janši, a mu s tem v kampanji ne bo uspelo spremeniti razmerja političnih sil. "SDS bo na volitvah dobila tisto, kar ji na neki način konstantno pripada, a bo izgubila te volitve in se preselila v opozicijo, ker so šle stvari predaleč. Volivci so ročno zavoro potegnili že pred letom dni in pol, Janša pa se ne bo mogel otresti priseganja na politiko konflikta in kaznovanja oziroma sentimenta, ki ga potencirata ministra Hojs in Simoniti, ko se pojavita v medijih," meni politolog. Janšev nastop v Kijevu in fotografije s poti v ukrajinsko prestolnico pa so po njegovih besedah usmerjeni predvsem v mobilizacijo volivcev SDS: "Ampak Janša prepričuje že prepričane volivce, skratka mobilizira tisto volilno telo, ki mu je tako ali drugače naklonjeno. Tudi če bi v tem dobrem mesecu dni, kolikor nas loči od volitev, deloval konstruktivno, ne bo prepričal nobenega sredinskega volivca ali volivca, ki bi volil kakšno drugo stranko." Čakš pa je na drugi strani prepričan, da bo Janšev obisk vojnega Kijeva vplival tudi na notranjepolitična razmerja v Sloveniji. "Predsednik vlade in SDS z njim utrjuje imidž pogumnega voditelja za težke in varnostno negotove čase. Vprašanje varnosti, ki je bilo še nedavno povsem v ozadju vsakodnevnih razmišljanj, je z vojno zgolj dve meji od Slovenije stopilo v ospredje in bo, sploh če bo vojaški konflikt trajal, pomembno vplivalo na presojanje volivcev, katerega voditelja bi si v takšnih časih želeli na čelu države," še dodaja Čakš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta