V nekaterih trgovskih verigah pri nas čevapčiče in pleskavice "osvežili" z žveplom v prahu

M.R., STA
10.10.2019 15:53

Inšpektorji za varno hrano so v petih mesnicah večjih trgovskih verig odkrili uporabo aditivov v mesnih pripravkih za čevapčiče in pleskavice. Konkretno so uporabljali alergen aditiv iz skupine sulfitov, žveplov dioksid, oziroma žveplo v prahu. S tem so skušali mesu povrniti rdečo barvo in svež videz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Inšpektorica za varno hrano Nadja Škrk je za TV Slovenija povedala, da so bile kršilke poslovalnice treh trgovskih verig, Mercatorja, Tuša in Špara, in sicer v petih trgovinah na treh lokacijah – v Grosuplju, Ljubljani in Kranju.
Sulfit se dodaja, da meso ne postane sivo in je zato lahko dalj časa v prometu, je pojasnila Nadja Škrk iz UVHVVR. "Sulfiti so bili uporabljeni pri pripravi mesnih pripravkov, to je mleto meso, ki je namenjeno za pleskavice in čevapčiče. Aditiv za običajno populacijo ne predstavlja težav, ogroženi so tisti, ki so občutljivi in imajo razvito alergijo na sulfite in SO2, kar se pokaže v obliki alergijske reakcije," je za nacionalno televizijo pojasnila inšpektorica za varno hrano.
Inšpekcija je tudi ugotovila, da je bila uporaba žvepla v prahu praksa posameznikov in ni šlo za sistemsko načrtno dodajanje nedovoljenega aditiva s strani nosilca živilske dejavnosti. "Izvajanje priprave mesnih izdelkov v tem primeru ni bilo skladno z navodilom za delo in recepturo," so pojasnili.
Pod lupo inšpekcije je bilo osem trgovskih verig, 22 mesnic in 17 gostinskih obratov, skupaj pa so inšpektorji odvzeli 34 vzorcev. Preverjali so recepturo za maso, iz katere pripravljajo mesne pripravke, rezultate notranjih kontrol nad omenjeno skupino proizvodov, korektivne ukrepe pri tistih proizvajalcih, ki so že imeli neustrezne rezultate, ustreznost korektivnih ukrepov, roke uporabnosti proizvodov, morebitno spremembo rokov uporabnosti in receptur proizvodov ter začimbe in aditive, ki jih proizvajalec uporablja pri proizvodnji.
V posebnem nadzoru je bilo sicer skupno izdanih devet opozoril, v enem primeru je odredila prepoved prodaje in prometa mesnih pripravkov, v dveh primerih pa uvedla prekrškovni postopek. Večina se nanaša na mesnice, saj se pet opozoril nanaša na trgovske verige (eno opozorilo) in gostinske obrate (štiri opozorila).

Odziv ministrice

S tvitom se je na poročanje nekaterih medijev, da je inšpekcija že junija vedela za prisotnost žvepla v prahu v mesnih pripravkih, pa šele septembra na to opozorila, odzvala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. "Navedbe o skrivanju podatkov ne držijo, poročilo smo že včeraj objavili na spletnem portalu MKGP_RS. Prav tako Inšpekciji
UVHVVR nismo odvzeli nobene pravice - poročila o nadzorih se brez spremembe še naprej objavljajo na njihovem portalu,"
je zapisala.
{twitter}https://twitter.com/APivec/status/1182297590588694529{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta