V opoziciji kritični do vladnega komuniciranja: Način, na katerega sprejemajo ukrepe, dokazuje, da nimajo načrta

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
19.10.2020 15:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predsednica SD Tanja Fajon je to, da je premier Janez Janša začetek epidemije naznanil preko twitterja, označila kot nespoštljivo do državljank in državljanov. "Zavedam se resnosti situacije, širjenja okužb in ljudje smo tisti, ki moramo res odgovorno sprejemati, spoštovati ukrepe, da bi čim bolj zajezili širjenje bolezni. Se pa sprašujem, zakaj v vsem tem času od prve epidemijo nismo uspeli zagotoviti ločenih covid oddelkov, zakaj nismo uspeli zagotoviti zadostnega števila intenzivnih postelj, kapacitet, zmogljivosti," je povedala Fajonova. 

Zavrnila je pomislek, da bi poslabšanje epidemioloških razmer zaustavilo pogovore s strankami LMŠ, SAB in Levico o oblikovanju Koalicije ustavnega loka, s katero želijo zamenjati aktualno oblast: "Nasprotno, mi se redno srečujemo, pospešili smo pogovore. V petek smo opravili zelo dober pogovor s strokovnjaki, epidemiologi, zdravniki, ravno z namenom, da smo pripravili alternativni in resen nabor ukrepov, kako upravljati s covid razmerami in kako pomagati ljudem, da bodo prišli do primarnega zdravstva."

Da je slika okužb prehitela vlado, ukrepi pa da so premalo domišljeni, kritično ugotavlja prvak LMŠ Marjan Šarec. Nošenje maske, vzdrževanje distance in odpovedi nenujnih poti so po njegovi presoji logični ukrepi, a meni: "Ukrepi, kot so policijska ura, zapore regij in ti, ki bodo še stopili v veljavo, pa je vprašanje, če so logični in konsistentni." Šarec je med drugim zopet pozval k odstavitvi direktorja NIJZ Milana Kreka in vladnega govorca Jelka Kacina: "Dokler bodo taki ljudje razlagali ukrepe, bo velik delež tistih, ki so do njih skeptični. Ukrepe mora razlagati nekdo, ki mu ljudje zaupajo, to pa ta hip politika pač ni." 

Je pa bil Šarec bistveno bolj zadržan in ni želel komentirati, v kateri fazi so opozicjiske stranke pri tvorjenju vlade. V odzivu na to je med drugim dejal: "Na SNAV sem povedal, da se je treba ukvarjati samo s covidom, pa mi je predsednik vlade odvrnil, da pričakovati od vlade, da se bo ukvarjala samo s covidom, ni na mestu. Torej tudi pričakovati od opozicije, da bo mirno tiho pri vseh rabotah, ni na mestu." 

Zamudili smo mirno poletno obdobje za pripravo scenarijev in vladi zato epidemija zdaj uhaja iz rok, pa ugotavlja vodja poslancev SAB Maša Kociper: "Komuniciranje vlade je silno nejasno, vnaša zmedo, ljudje ne vedo, ali razglasitev epidemije pomeni takojšnjo uveljavitev najstrožjih ukrepov."  Način, na katerega se ukrepi sprejemajo, po oceni Mateja T. Vatovca iz Levice dokazuje, da vlada nima nobenega načrta. "Ko smo v prejšnjem tednu dosegli rekordni drugi val, je vlada prioritetno delala druge stvari, združevala agencije, bivši podpredsednici vlade podaljšala varovanje za tri mesece, Janez Janša si je uspel tudi vzeti čas za druženje z Viktorjem Orbanom in tako naprej," je Vatovec kritično nanizal. 

Medtem je prvak SNS Zmago Jelinčič ocenil, da gre za ukrepe, ki jih sprejemajo tudi drugod in se "moramo do neke meje podrejati splošnim pogojem, ki veljajo v Evropi". 

V koalicijski SMC po navedbah vodje poslancev SMC Janje Sluga menijo, da podatki ter številke okuženih in hospitaliziranih narekujejo odločnejše ukrepe: "Če bodo ti pripomogli, da se epidemija zajezi in se čim prej vrnemo v bolj ustaljene tirnice, potem je prav, da poskusimo." Poslanka koalicijske NSi Iva Dimic je ob tem pozvala k upoštevanju ukrepov in odgovornemu obnašanju. Na očitke, da je vlada ukrepala čez noč in prepozno, pa je odvrnila, da je po njeni oceni vlada delovala pravočasno: "Mislim, da so bili ukrepi predvidljivi, vlada je napovedala, kaj se bo zgodilo, seveda pa nihče ni pričakoval tako drastičnega povečanja obolelih ali pozitivnih." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta