V politične podmladke tudi zaradi služb

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
05.11.2019 18:19

Malo je vidnejših podmladkov v slovenskem političnem prostoru, še obstoječim umanjka moč, ker mnogi služijo bolj kot sredstvo za vzpon po strankarski hierarhični lestvici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od podmladka 2009 do šefa parlamentarne preiskovalne komisije o DUTB 2019 - takole je Jernej Vrtovec še kot sekretar podmladka NSi leta 2009 tedanji ministrici Kresalovi izročil prazno denarnico, v dar pa je dobil izvod ustave in knjigo o nestrpnosti.
Tit Kosir

Politična apatija in vse večja pasivnost v prizadevanju po (so)odločanju o prihodnosti se danes zdita najpogostejša očitka, namenjena mlajšim generacijam. A ni vse tako enoznačno, opozarja stroka, ko pravi, da mladi vsemu navkljub niso popolnoma brez družbenega angažmaja in refleksije, dogajanja okoli njih. Kljub umanjkanju zanimanja za politično participacijo, kot so volitve, jim ni povsem vseeno, tisti, ki v političnem prostoru vidijo priložnosti uveljavljanje svojih interesov, s somišljeniki tvorijo podmladke političnih strank.

Zaprte strukture brez pravega učinka

"V Sloveniji podmladki obstajajo, po drugi strani pa je tistih res močnih relativno malo," razmišlja politolog Marinko Banjac s katedre za teoretsko analitsko politologijo na ljubljanski Fakulteti za družbene vede. Med vidnejšimi tako navede Slovensko demokratsko mladino (SDM), gre za podmladek SDS, in Mladi forum SD, podmladek Socialnih demokratov.
Razloge za umanjkanje dejavnejših podmladkov Banjac išče tudi v spremenljivosti slovenskega političnega prostora, kjer da je "ogromno število strank, ki pridejo in tudi gredo, s tem pa prav tako nimajo časa vzpostavljati podmladkov. Če pa jih že, pa potem ravno zaradi zatona stranke ti podmladki ne preživijo," še ugotavlja sogovornik.

Marinko Banjac, FDV: "Stranke pridejo in tudi gredo in nimajo časa vzpostaviti podmladkov."
Osebni Arhiv

Osredotočeni na službe in veščine za zaposljivost

Da k odrivanju prepoznavnosti botruje več razlogov, meni Banjac, ki kot najočitnejše prepoznava potencialne politične boje znotraj struktur: "Znotraj podmladkov verjetno obstaja precej dobro zavedanje, da če si aktiven, viden in prepoznaven, imaš večje možnosti za vzpenjanje po hierarhični lestvici. In je ta skupnost pravzaprav vsaj do neke mere zaprta prav zaradi zavedanja, da si je treba mesto v stranki izboriti, morda tudi za kasnejšo službo." Prav ta je lahko nemalokrat motiv za vstop in delo, a kakor pravi naš vir iz vrst druge največje koalicijske stranke, zaposlovanje članov političnih podmladkov drastično zmanjšuje motivacijo in željo za delovanje, ki da sta bili včasih, ko je delo baziralo zlasti na prostovoljstvu, veliko večji. Tudi Banjac meni, da gre za posledico neoliberalnega nareka sodobnega gospodarstva in družbenega okolja, v katerem živimo, saj spodbuja, "da so mladi ves čas osredotočeni praktično zgolj in samo na svojo zaposlitev in na veščine, ki jih potrebujejo, da bodo bolj zaposljivi".

Ni razmisleka o skupnem dobrem

Je pa upad zanimanja za priključitev prisoten, priznavajo v nekaterih podmladkih, pridobivanje novih članov pa vedno težje. Pri Mladi Sloveniji to denimo pripisujejo splošni pasivnosti mladih in razumevanju politike kot negativnega elementa v družbi, namesto dela za skupno dobro. Kot navajajo, si v okviru svojih aktivnosti sicer prizadevajo za večje družbeno angažiranje in "aktivnejšo vlogo mladih na vseh področjih delovanja in odločanja v družbi". Podobno tudi v SDM, kjer kot cilj delovanja prepoznavajo mladim "omogočiti sodelovanje pri oblikovanju in izražanju politične volje na vseh področjih javnega življenja".
A prav v tem segmentu Banjac vidi še mnogo neizkoriščenih potencialov, ko pravi, da bi ob politični socializaciji kot najpomembnejši vlogi političnih podmladkov temu morali nameniti posebno pozornost. "Morali bi prispevati k širjenju zavedanja o tem, kako pomembna sta politika in politično udejstvovanje. In mobilizirati mlade, pa ne nujno po ideoloških smernicah, ampak nasploh širiti zavedanje, da je aktivno delovanje mladih izjemno pomembno za družbo," poudarja, ko sicer razume, da so znotraj podmladkov ideološke politične orientacije, a naj kljub vsemu prevlada širša družbena drža.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta