V programu zaznali prikrito komercialno sporočilo

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
04.03.2024 12:12

Odgovorni urednik razvedrilnega programa na javni televiziji je bil tedaj Vanja Vardjan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetek iz ene od oddaj Ratatujci.
RTV Slovenija

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) je nedavno zoper Radiotelevizijo Slovenije vodila postopek inšpekcijskega nadzora nad spoštovanjem določb zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki med drugim določa, da je prikrito avdiovizualno komercialno sporočilo prepovedano. Odločbo je izdala v začetku letošnjega februarja.

Mojca Mavec in Valter Kramer
RTV Slovenija

 "Ne drži, da bi RTV Slovenija morala plačati kazen," so nam najprej odgovorili na Kolodvorski. In v nadaljevanju pojasnili, da se je postopek nanašal na programsko vsebino "Ratatujci", torej na sobotno oddajo razvedrilnega programa, ki je bila predvajana 21. oktobra lani, kar pomeni, da je bil odgovorni urednik razvedrilnega programa na javni televiziji tedaj Vanja Vardjan, ki je nedavno zaradi izbora evrovizijske predstavnice in postopka pred protikorupcijsko komisijo odstopil s svojega položaja. "Agencija je zaključila, da je prikaz blagovnih znamk v omenjeni programski vsebini pomenil slikovno predstavljanje blagovnih znamk z namenom oglaševanja in s tem prikrito avdiovizualno komercialno sporočilo, ki po zakonu ni dovoljeno," so postopek komentirali na javnem servisu in dodali, da oddaje Ratatujci v programsko-produkcijskem načrtu za leto 2024 ni.

Iz Akosa so nam sporočili, da so postopek v tem primeru uvedli po uradni dolžnosti na podlagi lastne zaznave. "Ukrep agencije zaradi prepoznanih kršitev izhaja iz prve točke izreka odločbe. Izdajatelju je bilo naloženo, da preneha s predvajanjem prikritih avdiovizualnih komercialnih sporočil ter s sprejetimi ukrepi seznani vse odgovorne za pripravo te vsebine," poudarjajo na agenciji.

Direktorica TV Slovenija razkrila, kako se je končalo njeno sodelovanje z Vardjanom po zapletu z evrovizijskih izborom

Agencija je sicer v preteklih letih v zvezi z oglaševanjem v programskih vsebinah, kar se nanaša denimo na promocijsko umeščanje izdelkov, sponzoriranje in prikrito oglaševanje, opravila več analiz. "V letu 2020 29 analiz in nato 2 postopka inšpekcijskega nadzora v zvezi s kršitvami, v letu 2021 je opravila 8 analiz in en postopek inšpekcijskega nadzora, v letu 2022 16 analiz, v katerih kršitev ni zaznala, v letu 2023 pa 10 analiz, na podlagi katerih je uvedla 4 postopke inšpekcijskega nadzora, a vsi še niso zaključeni," statistiko pojasnjujejo na Akosu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta