V prvi polovici leta je na cestah umrlo 15 ljudi več kot lani. Ne pokvarite poletja sebi in drugim

Tina Recek Tina Recek
16.07.2019 18:42

Poletje velja za najbolj kritičen čas, opozarja stroka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi gost promet, kot na sliki v soboto pred Gruškovjem, povečuje nestrpnost in pomeni tveganje za nesrečo, zato naj se vozniki primerno odpočijejo.  
Andrej Petelinsek

Poletni meseci so običajno najbolj kritični za varnost v prometu, takrat se zgodi največ prometnih nesreč. Na nezavidljivo stanje vplivajo razni dejavniki, med njimi gost promet, neprilagojena hitrost in utrujenost, ki posledično zmanjšujejo pozornost, povečujejo nestrpnost ali lažni občutek zmožnosti prilagajanja hitrosti in varnostne razdalje.

Prometna varnost se poslabšuje

Da se je stanje varnosti cestnega prometa v Sloveniji v poletnih mesecih poslabšalo, je bilo včeraj slišati po srečanju predstavnikov agencije za varnost v prometu (AVP), Generalne policijske uprave, Inšpektorata RS za infrastrukturo, Mestnega redarstva Mestne občine Ljubljana in Skupnosti občin Slovenije. Na sestanku so si bili enotni, da je treba sodelovanje še okrepiti, izboljšati komunikacijo med različnimi nadzornimi službami, povečati nadzor nad kršitvami v cestnem prometu in skrbeti za redno izmenjavo informacij.

Vesna Marinko: "Odgovoren voznik med vožnjo ne bo uporabljal mobilnega telefona, ne bo pil ali divjal."
Foto: Roman Šipić/delo

​Pod drobnogled tovornjaki in avtobusi, nato hitrost

Na dve prihajajoči aktivnosti policije je opozoril Boštjan Smolej iz sektorja za promet na Generalni policijski upravi. Konec meseca načrtujejo nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi, v začetku naslednjega meseca pa nadzor nad hitrostjo. Ob tem je še dodal, da opažajo na cestah večje število neregistriranih in nezavarovanih vozil. Je pa z zadovoljstvom izpostavil, da so pričeli uporabljati poskusni sistem avtomatskega prepoznavanja registrskih tablic. Želja je, da ga uvedejo še v praksi, saj omogoča, da zaustavljajo voznike, ki se izkažejo za problematične, in ne vse povprek.
Že nekaj časa pa poteka akcija Varno v poletje, ki povezuje vse deležnike, ki skrbijo za varnost v prometu. Z njo udeležence v prometu spodbujajo k odgovornemu ravnanju, strpnosti ter vožnji brez alkohola in z ustrezno hitrostjo. AVP pa na najbolj obremenjenih bencinskih servisih ozavešča tuje voznike o pomenu prometne varnosti s knjižicami v angleškem, hrvaškem in romunskem jeziku, do sedaj jih je razdelila že 2000.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta