V Sloveniji 54 tisoč revnih otrok. So lačni ali ne?

Tanja Milakovič
18.10.2016 18:24
Svoj podpis "za" so dali poslanci ZL, NSi, štirje nepovezani poslanci in bivši poslanec SDS, vsi drugi so imeli pomisleke
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Revni in lačni otroci niso le v Afriki, ampak tudi pri nas. Podatki Unicefa ob mednarodnem dnevu revščine in statistika so neprizanesljivi, v Sloveniji živi 54.000 otrok v družinah, ki imajo dohodek na družinskega člana nižji od 360 evrov - in so pod pragom revščine. Tem družinam zadnja leta pomagajo številne humanitarne organizacije, kot so 5ka za nasmeh, Siti besed, Zveza prijateljev mladine, Karitas, Rdeči križ in številni drugi dobrotniki. "Lačni otroci so temen madež in sramota za našo družbo," je jasna poslanka Združene levice (ZL)

Violeta Tomić

. Še večja sramota pa je sprenevedanje države in poslancev, ki so, ko bi v začetku septembra morali podpisati pobudo za izredni sklic seje državnega zbora, na kateri naj bi sklenili, da imajo brezplačno kosilo v šoli vsi revni šolarji, začeli razpravljali, ali so ti otroci lačni zgolj v šoli ali tudi doma - in preverjati po šolah, ali sploh imamo lačne osnovnošolce.

Ker bi izenačevali različno revne?

"Odkrito lahko povem, da ne razumem, zakaj stranke niso podprle predloga. Zlasti zato, ker nam je resorno ministrstvo za šolstvo povedalo, da obstajajo za to neporabljena namenska proračunska sredstva. Ne vem, mogoče se bo vlada konec leta hvalila, kako je privarčevala v proračunu? A tega, da "na revnih", seveda ne bo povedala. Argumenti proti s strani vlade in koalicije, češ da se je ta zakonodaja že prevečkrat spreminjala, da bi to pomenilo preveč birokratskega dela za osnovne šole (OŠ) - in, najbolj žaljiv od vseh, da bi s tem ukrepom izenačevali različno revne, kar bi bilo po njihovem mnenju krivično, pa naj si komentirajo bralke in bralci Večera sami.

Franc Trček
Andrej Čuš

Premalo narejeno za odpravo revščine

Uroša Prikla
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta