V Sloveniji na področju tetovaž in piercingov pravi kaos

Anže Simončič Anže Simončič
13.12.2018 13:11

"Razmah tetoviranja in piercinga v zadnjih letih ter enostavna dostopnost pripomočkov sta na tem področju povzročila pravi kaos," pravi Urška Poček, predsednica društva profesionalnih tetoverjev in piercerjev Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Carlos Frühwald
Anže Simončič

Danes je v Ljubljani potekala novinarska konferenca na temo tetovaž in piercingov, saj so strokovnjaki, ki se na tem področju srečujejo z mnogimi težavami, letošnjega oktobra ustanovili društvo. V društvu je trenutno 32 članov, ki se že več časa profesionalno ukvarjajo s tema dvema dejavnostma – pogoj za včlanitev pa je vsaj petletno delovanje na tem področju.
"V Sloveniji formalne izobrazbe s področja tetoviranja in piercinga ni, za delo v tej stroki trenutno oseba potrebuje obrtno dovoljenje in izobrazbo kozmetične smeri ali zdravstvene nege oziroma pridobljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo," pojasnjuje Urška Poček, predsednica društva. Težava nastane pri tem, da srednja kozmetična ali zdravstvena šola v svojih predmetnikih nimata niti enega predmeta, ki bi pokrival to področje, nacionalna poklicna kvalifikacija pa je šele v pripravi.
"Pri tetoviranju in piercingu gre za invaziven poseg v telo, za izvedbo katerega je nedvomno potrebna ustrezna usposobljenost, ki pa jo izobrazba kozmetičnega tehnika ne nudi," nadaljuje Počkova in dodaja, da pri izobrazbi zdravstvenega negovalca sicer srečamo potrebne vsebine, kot je na primer preprečevanje s krvjo prenosljivih bolezni, vendar tehničnega dela vseeno ni.

Carlos Frühwald
Anže Simončič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta