V Sloveniji odkrili edinstveno mutacijo novega koronavirusa, v svetu za zdaj znan le še en tak primer

M.R.
01.04.2021 12:18
V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so pri sekvenciranju vzorcev novega koronavirusa odkrili za zdaj precej unikatno mutacijo sicer v Sloveniji razširjene različice koronavirusa. Ta mutacija na bodici virusu omogoča, da se bolj čvrsto oprime celice in je značilna tudi za angleški, brazilski in južnoafriški sev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pri doslej prevladujoči različici koronavirusa (B1.258.17), hitro jo sicer izpodriva angleški sev (B1.1.7), so v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) zaznali mutacijo, ki izboljša prenos virusa in tako omogoča hitrejše širjenje, saj se virus s svojim S-proteinom bolj čvrsto oprime celice. Če je virus bolj uspešen pri pritrditvi na celico, ima nato več časa, da lahko vanjo vstopi, kar vpliva tudi na uspešnost okužbe, je pojasnila direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik

To mutacijo so doslej v Sloveniji ugotovili v 64 primerih, od tega so 32 primerov odkrili v osrednjeslovenski statistični regiji, 16 v obalno-kraški regiji, 9 v gorenjski, po 3 v savinjski in primorsko-notranjski regiji ter eno v jugovzhodni Sloveniji. Gre za vrsto mutacije, ki je značilna tudi za angleško, južnoafriško in brazilsko različico koronavirusa, ki veljajo za bolj nalezljive. 

Žohar Čretnikova je pojasnila, da so to mutacijo različice koronavirusa B1.258.17 v mednarodni bazi našli samo v enem primeru. Gre za primer, ki so ga odkrili pri sekvenciranju v sosednji Avstriji, drugod po svetu pa je za zdaj očitno še niso zaznali. 

Nadaljnje raziskave v prihodnjih tednih bodo pokazale, v kakšni meri je ta različica zares prisotna in tudi kakšne posledice bi lahko imele okužbe s to različico virusa. 

V Sloveniji se hitro širi angleški sev

Sicer pa se v Sloveniji hitro širi angleški sev novega koronavirusa, ki je bil do zdaj potrjen pri 745 okuženih bolnikih. Samo v zadnjem tednu so potrdili 392 novih primerov angleškega seva, je sporočila Tjaša Žohar Čretnik. 

Dodala je, da je bil južnoafriški sev do zdaj potrjen v treh primerih, od tega sta bila dva primera potrjena v gorenjski regiji, en pa v podravski. Za zdaj pa je bil potrjen le en primer brazilskega seva, ki je bil odkrit pri bolniku iz podravske regije. Letos je sicer NLZOH analiziral 4263 vzorcev, pri tem pa je odkril 40 različic virusa SARS-CoV-2. 

Žohar Čretnikova je tudi povedala, da je v zadnjem tednu angleški sev začel v praktično vseh regijah izpodrivati doslej prevladujočo različico virusa v Sloveniji (B1.258.17). V zadnjem tednju je NLZOH zaznal angleški sev v skoraj 42 odstotkih analiziranih vzorcev, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pav 44 odstotkih od 573 vzorcev, ki so bili odvzeti med 15. in 21. marcem.

Najbolj je angleški sev razširjen v statistični regiji jugovzhodna Slovenija (skoraj 79 odstotkov vseh analiziranih vzorcev), sledijo koroška (skoraj 69 odstotkov vseh analiziranih vzorcev), pomurska (61,5 odstotka vseh analiziranih vzorcev). Najnižji delež so zabeležili v obalno-kraški regiji (dobrih 24 odstotkov vseh analiziranih vzorcev).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta