V Sloveniji podjetij Google in Facebook pristojni ne morejo denarno kaznovati

Kristina Božič
31.01.2019 09:13

Urad informacijske pooblaščenke nima pravne podlage za izrekanje glob, s katerimi sta francoski in italijanski regulator v zadnjih mesecih kaznovala Google in Facebook z desetmilijonskimi kaznimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Francoski urad informacijskega pooblaščenca je v ponedeljek prejšnji teden sporočil, da je izrekel kazen ameriški korporaciji Google, saj ta ni primerno in v celoti obvestila uporabnike, kako njihove osebne informacije zbira, obdeluje in uporablja. Globalna korporacija je bila kaznovana tudi zaradi personificiranega prikazovanja oglasov, saj o tem ni dobila zahtevanega predhodnega soglasja uporabnikov.
Rekordna 50 milijonov evrov visoka kazen se v Sloveniji ne bi mogla zgoditi. Preprosto, ker slovenski urad informacijske pooblaščenke nima pravne podlage, na kateri bi lahko izrekel globe, ki jih predvideva 83. člen splošne uredbe EU o varstvu podatkov, pojasnjujejo na uradu, ki ga vodi Mojca Prelesnik. Gre za posledico tega, da slovenske oblasti lani niso sprejele dopolnjenega zakona o varstvu osebnih podatkov in se zato splošna uredba EU od 25. maja izvaja neposredno. In četudi podeljuje enotne naloge in pooblastila vsem neodvisnim nadzornim organom v članicah EU, v uradu informacijske pooblaščenke pravijo, da glob, ki jih predvideva uredba EU ne morejo izrekati, saj jih slovenska zakonodaja ne prepoznava kot pristojni prekrškovni organ. "Zavezancu v postopku inšpekcijskega nadzora lahko odredimo vse popravljalne ukrepe, kot so odprava ugotovljenih nepravilnosti ali prepoved obdelave osebnih podatkov, ne moremo pa mu izreči oziroma naložiti upravnih glob," pojasnjujejo, da lahko izrekajo zgolj kazni, ki jih ureja sedaj veljavni zakon. Globe, ki jih predvideva EU uredba, bi lahko zakonito izrekali le, če bi kršitve iz EU uredbe kot prekršek, ki ga lahko sankcionirajo, opredelila ali vladna uredba ali zakon.

"Zavezancu v postopku inšpekcijskega nadzora lahko odredimo vse popravljalne ukrepe, ne moremo pa mu izreči oziroma naložiti upravnih glob," opozarjajo na uradu informacijske pooblaščenke na omejeno možnost izvajanja splošne uredbe EU o varstvu podatkov.
Robert Balen
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta