V Sloveniji potrjenih že 16 okužb z novim koronavirusom: Slovenija še zdaleč nima epidemije

M.R., STA
08.03.2020 14:43

Vlada je na Twitterju sporočila, da je bilo potrjenih že 16 okužb z novim koronavirusom. Skupaj je bilo testiranih 981 oseb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je obraz, ki v tej krizi vliva največ zaupanja.
Robert Balen
Novinarska konferenca o okužbah s koronavirusom. Govorili so premier v odhodu Marjan Šarec, minister za zdravje Aleš Šabeder, direktorica NIJZ Nina Pirnat in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.
Robert Balen

Do 14. ure so slovenski zdravstveni organi potrdili okužbo pri 16 osebah. Od sinoči, ko je bilo potrjenih 12 okužb, naj bi okužbo potrdili še pri 31-letni Lucijčanki in dveh medicinskih sestrah ter reševalcu iz ZD Metlika
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1236644429261344768{/twitter}
Za zdaj vse teče, kot narekuje stroka, je na novinarski konferenci povedal premier v odstopu Marjan Šarec. Za jutri je sklical svet za nacionalno varnost. Minister za zdravje Aleš Šabeder pravi, da se vsi ukrepi izvajajo. Po njegovih besdah je prednost Slovenije proti drugim državam, da je dokaj hitro odkrila t.i. prvega pacienta. Zaveda se, da bo zaradi prepovedi javnih zborovanj v zaprtih prostorih z več kot 500 udeleženci nastala tudi gospodarska škoda, a na prvem mestu je varnost, pravi. Dobili so prijave, da je bila ta prepoved v nekaj nočnih klubih tudi kršena. To je neodgovorno, je komentiral.  Za POP TV je kasneje pojasnil, da so za kršitve odredbe predvidene globe od minimalno 10.000 evrov do 100.00 evrov.
Kar se tiče Planice, pa je dejal, da dokončne odločitve še niso sprejeli. Ena izmed možnosti je, da bi tekmovanje potekalo brez gledalcev. 

Marjan Šarec in Aleš Šabeder
Robert Balen
Nina Pirnat in Srečko Šestan
Robert Balen

Šol in vrtcev še ne gre zapirati

Zapiranje šol in vrtcev je epidemiološko lahko učinkovit ukrep, a ko okužb še ni veliko, se je treba vprašati o posledicah. Zato morajo biti ukrepi sorazmerni, je dodala glede nekaterih pozivov k zapiranju šol in vrtcev. Poudarila je, da tisti, ki imajo akutne okužbe dihal, ne smejo hoditi med ljudi. 

Med drugim se je na Twitterju za zaprtje šol in vrtcev zavzela soproga predsednika SDS Urška Bačovnik Janša. "Ne samo odpoved VSEH koncertov in ostlih družabnih dogodkov po državi, tudi za zaprtje šol in vrtcev je napočil skrajni čas! Bolje ukrepati prekomerno in se izogniti najslabšemu," je zapisala.

Civilna zaščita že sodeluje

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je pojasnil, da že zdaj sodelujejo in med drugim opremljajo vstopne točke ter pomagajo pri razdelitvi opreme državnih blagovnih rezerv, ki jo hranijo v centralnem skladišču. Kot je še poudaril, je ob razglasitvi epidemije in aktiviranju državnega načrta civilna zaščita koordinator, ne zamenjava za stroko. Ta bo tudi v primeru epidemije še naprej predlagala ustrezne ukrepe.
Ob tem je Šestan ocenil, da so bile v odzivu ministrstev do zdaj velike razlike, jih pa bodo skozi proces poskušali zmanjšati.

Šarec: Če bi bilo potrebno, bi sejo sveta za nacionalno varnost sklicali že zdavnaj

Šarec je odgovoril tudi na kritiko aktualnega mandatarja za sestavo vlade Janeza Janše, da bi lahko sejo sveta za nacionalno varnost sklica že pred ponedeljkom. Povedal je, da so se pri tem usklajevali tudi z NIJZ. Počakali smo toliko časa, da smo imeli dovolj podatkov, da se lahko o tem pogovarjamo. Ko je dobil od Pirnatove in ministrstva za zdravje zeleno luč za sklic seje, je to storil, je pojasnil. "Če bi ga sklicali včeraj, ali danes, ne bi bilo to nič drugače. Bistveno vprašanje je, kdaj in če razglasiti epidemijo," ocenjuje Šarec. Jutri se bodo tako seznanili z dosedanjim dogajanjem, prisotno pa bo tudi gospodarsko ministrstvo, saj največ škode trpi ravno gospodarstvo. "To, da se zdaj govori, da imamo politiki proste vikende in da zaradi tega ni sveta za nacionalno varnost, to je skregano z vsako realnostjo. Če bi bilo to potrebno, verjemite, da bi ga sklicali že zdavnaj," je poudaril.
Posebna, strožja priporočila je NIJZ izdal za Metliko in okolico, kjer odsvetujejo vsakršno druženje ljudi, tudi obiske pri prijateljih in družinska praznovanja.

V Celju vstopna točka v zabojnikih pred bolnišnico

Vstopna točka za testiranje pacientov s sumom na okužbo z novim koronavirusom je od danes od 7. ure naprej naprej v zabojnikih pred Urgentnim centrom Celje. Tam so postavljeni trije kontejnerji, v katerih bo potekala obravnava pacientov, ki v bolnišnico prihajajo na testiranje zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom. 

Vstopna točka za koronavirus v Celju
Gordana Possnig
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta