V službo kolesarijo tudi po 20 kilometrov

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
11.03.2020 15:52

Selitev na Nizozemsko je prišla povsem nepričakovano. "Najprej sem načrtovala, da se bom vrnila po enem letu, zdaj sem že dve leti tukaj," pravi Korošica Jerneja Mori, ki v podjetju v Groningenu vodi oddelek s petdesetimi zaposlenimi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jerneja Mori: "Za to izkušnjo sem neizmerno hvaležna in vsakemu želim, da ga strah pred neznanim ne odvrne od pogumnih odločitev."
Osebni arhiv

Mladost je preživela na Koroškem, se nato zaradi študija mikrobiologije preselila v slovensko prestolnico in tam po zaključenem šolanju ostala. "Na Kemijskem inštitutu v Ljubljani sem dokončala doktorat iz biomedicine in nato kariero nadaljevala v Leku. Vmes sem končala še študij MBA in mogoče so se mi ravno zato odprla nova vrata. V sklopu MBA smo namreč imeli predavanja o poslovni komunikaciji, kjer smo med drugim govorili o pomembnosti socialnih omrežij, predvsem platforme Linkedin," pravi Jerneja Mori. Nadgradila je svoj profil, klici iz tujine pa so se vrstili eden za drugim. Njen profil je bil zelo iskan. Tako je v stik z njo stopila tudi kadrovska agencija iz Londona in ji ponudila delovno mesto na Nizozemskem. Po nekaj intervjujih so jo povabili na razgovor v živo, in še preden se je vrnila Slovenijo, so ji ponudili mesto vodje znanstvenikov v kontroli kakovosti. "Pred mano je bil najtežji teden v življenju. Še vedno se spominjam, kako sem prebedela skoraj vse noči in razmišljala ... Naj v Sloveniji pustim vse za seboj in grem v neznano ali naj raje ostanem," se spominja Morijeva.
Delodajalec je poskrbel za vse
A dolgoletna želja, da bi vsaj nekaj časa živela in delala v tujini, je bila premočna. Sprejela je službo in se preselila v Groningen, mesto z okoli 200 tisoč prebivalci na severu Nizozemske. "Napredovala sem v vodjo kontrole kakovosti, zdaj vodim drugi največji oddelek s petdesetimi zaposlenimi," pravi Korošica. Selitev na Nizozemsko ji je precej olajšal delodajalec - plačal je vse stroške selitve, bivanje v hotelu, dokler ni našla stanovanja, nakup pohištva, svetovalca in celo letalske vozovnice za vrnitev v Slovenijo vsakih šest tednov. "Zaradi vse večje mobilnosti Evropejcev in pomanjkanja strokovnega kadra na določenih področjih so podjetja v tujini pripravljena veliko vložiti, da pridobijo talente. Ker je v tem bazenu kadrov tudi Slovenija, opažam, da tuji kadrovniki poznajo naš trg dela in cenijo našo strokovnost in delavnost. Zato vse več Slovencev dela v tujini," pravi Morijeva, ki je po dveh letih bivanja na Nizozemskem povsem vzljubila to državo in njene ljudi.

Jerneja Mori: "Za to izkušnjo sem neizmerno hvaležna in vsakemu želim, da ga strah pred neznanim ne odvrne od pogumnih odločitev."
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta