V torek potrjenih več kot 1500 novih okužb, Kacin: "Po vsej državi, še posebej pa na Gorenjskem, se pojavljajo nova, lokalna žarišča

M.R., J.D., SPP
21.10.2020 10:19

V torek je bilo glede na podatke, ki jih je objavil spletni portal Covid-19 sledilnik, v Sloveniji potrjenih 1503 okužb z novim koronavirusom. Zaradi bolezni covid-19 je umrlo osem ljudi, skupno je tako novi koronavirus v Sloveniji do danes terjal natanko 200 žrtev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Andrej Petelinšek

V torek je bilo opravljenih 5891 testov, kar pomeni, da jih je bilo pozitivnih več kot četrtina (dobrih 25,5 odstotka). 

V bolnišnicah so sprejeli 60 novih bolnikov, 32 pa jih je odšlo v domačo oskrbo. Tako je danes v bolnišicah 333 bolnikov, od tega jih je 55 na oddelkih za intenzivno nego. 

Devet okuženih na internem oddelku ptujske bolnišnice

Na internem oddelku ptujske bolnišnice, kjer je ta teden prišlo do širitve okužbe s koronavirusom, so zadnji opravljeni testi pokazali devet okuženih na tem oddelku, ki so jih že preselili na poseben in že razširjen covid oddelek. Okužena je tudi ena od zaposlenih. Kot pravi Teodor Pevec, strokovni vodja bolnišnice, imajo na covid oddelku tačas 22 bolnikov. Ostali bolniki internega oddelka so za zdaj negativni in ležijo na območju tako imenovane sive cone, v prihodnjih dneh jih bodo spet testirali, z njimi pa že zdaj ravnajo, kot da so okuženi. Okužba, dodaja Pevec, je močno zaznamovala siceršnje delo v bolnišnici. Prihajajo časi, ko bomo lahko izvajali le nujne primere, napoveduje Pevec in dodaja, da je zaradi stikov z okuženimi  v karanteni enajst zaposlenih, kar se pri delu v bolnišnici seveda močno odraža.

V slovenjgraški enoti KDS že 38 okuženih stanovalcev

V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov (KDS) so včeraj znova testirali 44 stanovalcev. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili še pri 17 stanovalcih. Trenutno je zdaj v tej enoti doma okuženih 38 stanovalcev in trije zaposleni.

Zaradi večjega števila pozitivnih stanovalcev jih bodo danes 15 premestili v bolnišnico v Topolšici. "Nam je to v veliko pomoč predvsem zaradi tega, da bomo lažje vzpostavili cone in da se zaposleni vsaj malo sprostijo," je povedala vodja enote Marjana Kamnik, ki poudarja dobro sodelovanje s koordinatorjem za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom pri ministrstvu za zdravje, zdravnikom internistom z oddelka za interno medicino Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Davorinom Benkom, sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugimi strokovnimi službami.

V slovenjgraški enoti KDS, kjer imajo za stanovalce na voljo 88 mest, so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili prejšnjo nedeljo. Kot smo že poročali, so to nedeljo vnovič opravili obsežnejše testiranje in okužbo potrdili pri enajstih stanovalcih in treh zaposlenih, včeraj pa še pri sedemnajstih stanovalcih. Vsi okuženi stanovalci so v rdeči coni doma, en pa je od prejšnje nedelje v slovenjgraški bolnišnici, s katero imajo dogovor, da sprejme stanovalce ob morebitnem težavah oziroma poslabšanju stanja. Trenutno so namreč vsi stanovalci, razen omenjenega, ki je že v bolnišnici, asimptomatski. Tudi vsi stanovalci, ki jih bodo premestili v Topolšico, so asimptomatski. Kot je pojasnila Kamnikova, bodo tja napoteni stanovalci, ki so bili na včerajšnjem testiranju pozitivni. Odpeljali jih bodo reševalci Zdravstveno reševalnega centra Koroške.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta