V UKC Ljubljana se zaradi porasta števila covidnih bolnikov bližajo robu zmogljivosti. Dolge vrste za cepljenje, v katerih mestih so največja žarišča?

A.L., M.R., STA
03.11.2021 08:40
V torek so v Sloveniji opravili 7722 PCR-testov in z njimi potrdili 3456 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pozitivnih je bilo 44,7 odstotka opravljenih testov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolona danes pred cepilnim centrom v Zdravstvenem domu Metelkova v Ljubljani.
Robert Balen

MMC je poročal, da je bilo v času trajanja epidemije največ odkritih okužb pri nas 5. januarja letos. Takrat so za potrjene veljali rezultati PCR in hitrih antigenskih testov, našteli pa so jih 3428. V trenutnem valu smo število 3000 potrjenih okužb presegli le enkrat, prejšnji torek.

Hospitaliziranih je 670 bolnikov, 159 se jih zdravi na intenzivni negi. Najmlajši hospitalizirani bolnik je star 19 let, najmlajši, ki ga zdravijo na intenzivni negi, pa 21. Umrlo je 18 ljudi. Največja žarišča so v Celju, kjer so včeraj potrdili 117 novih primerov, v Kopru so jih potrdili 144, v Kranju in Brežicah so jih potrdili 81, v Ljubljani 374, kar je po besedah vladne govorke Maje Bratuša precejšen skok. V Mariboru so včeraj našteli 74 okužb, v Trbovljah 78, v Radovljici 52 ...

Po oceni NIJZ je v državi 29.354 aktivnih primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 2223, kar je 46 več kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1391 oziroma 62 več kot dan prej.

Robert Balen

V torek so opravili tudi 35.567 antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.190.145 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.120.575.

Robert Balen

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnila, da v Sloveniji poživitveni odmerek trenutno posebej priporočajo ljudem, ki so stari 50 let ali več, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ne glede na starost, stanovalcem domov za starejše in drugih socialno varstvenih zavodov, družinskim članom imunsko oslabelih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov, osebam z veliko poklicno izpostavljenostjo in osebam, ki so bile cepljene z vektorskima cepivoma.

Cepljenje s poživitvenim odmerkom je možno tudi za vse osebe, starejše od 18 let. Osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljene, poživitvenega odmerka ne potrebujejo. Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem, ki je bilo opravljeno z mRNA cepivi, ali v posameznih primerih kot tako imenovana mešana shema (na primer Astrazeneca in Pfizer), in poživitvenim odmerkom je vsaj šest mesecev.

Robert Balen

Z virusom se bomo srečali vsi

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pravi, da je marsikdo razočaran, ker zboli kljub cepljenju. "Treba je vedeti, da učinek cepiv ni stoodstoten, zato še posebej opozarjamo na pomen cepljenja čim večjega števila ljudi. s katerim bomo zmanjšali verjetnost, da bo do nas virus sploh prišel." 

Opozarja, da je pred nami zimsko obdobje, ki je posebej ugodno za širjenje povzročiteljev okužb dihal, tudi virusa SARS-CoV-2. Zaradi velike kužnosti virusa lahko pričakujemo, da se bomo z njim srečali vsi. "Temu priča tudi veliko število obolelih v zadnjem času. Kako bo to srečanje potekalo, se lahko odločimo sami. Ali bomo cepljeni in bomo, če bomo zboleli, zboleli blago, ali pa bomo tvegali hudo bolezen, umetno predihavanje ali celo smrt."

Logarjeva: Strokovna skupina vladi predlaga zaostritev covidnih ukrepov

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je po včerajšnjem sestanku s predstavniki vlade za STA dejala, da so vladi predlagali zaostritev covidnih ukrepov, ne pa popolnega 10-dnevnega zaprtja države.

Mateja Logar.
Robert Balen

Kot je pojasnila, je v osnutku zapisnika s ponedeljkove seje svetovalne skupine resda pisalo, da se predlaga 10-dnevno popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. Zapisnik je bil včeraj popravljen in nato posredovan ministrstvu za zdravje, je dodala.

Po neuradnih informacijah STA je bila vlada včeraj na sestanku nenaklonjena zapiranju države. Neuradno naj bi vlada sprejela odločitev za zaostrovanje obstoječih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ukrepi naj bi bili med ministrstvi usklajeni do četrtkove seje vlade, med njimi pa bi bilo tudi širjenje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) na dodatne dejavnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta