Mateja Logar o 10-dnevnem zaprtju: Šlo je za vsebinsko napako v zapisniku. Tonin: Zaprtje države ne bo prineslo rešitev

Va, STA, M.R.
02.11.2021 10:07
Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je po sestanku s predstavniki vlade dejala, da so vladi predlagali zaostritev covidnih ukrepov, ne pa popolnega 10-dnevnega zaprtja države. S pozivom se je oglasil predsednik Borut Pahor, svoje predloge ukrepov pa imajo tudi v stranki SD.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Kot je pojasnila Mateja Logar, je v osnutku zapisnika s ponedeljkove seje svetovalne skupine resda pisalo, da se predlaga 10-dnevno popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. Zapisnik je bil danes popravljen in nato posredovan ministrstvu za zdravje, je dodala.

Po neuradnih informacijah je bila vlada danes na sestanku nenaklonjena zapiranju države. Neuradno naj bi vlada sprejela odločitev za zaostrovanje obstoječih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ukrepi naj bi bili med ministrstvi usklajeni do četrtkove seje vlade, med njimi pa bi bilo tudi širjenje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) na dodatne dejavnosti.

Logarjeva se je dopoldne sestala z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem, nato pa so se vladni predstavniki sestali še s člani svetovalne skupine za covid-19.

V preteklem tednu je sicer Poklukar napovedal, da če se epidemiološko stanje ne bo izboljšalo in če bo število bolnikov na intenzivni negi naraslo na 160 do 180, bo vladi predlagal vsaj delno zaprtje družbe. Po današnjih podatkih na intenzivni negi v bolnišnicah zdravijo 158 covidnih bolnikov.

Na ministrstvu za zdravje pa so danes z vodstvi bolnišnic sklenili, da bo večina bolnišnic ukinila vse nenujne programe. Hkrati bodo bolnišnice povečale številno navadnih in intenzivnih postelj. Koordinator covidnih bolnišničnih postelj Robert Carotta je ob tem posvaril pred zlomom zdravstva, zato je naklonjen zaprtju države.

Krek: Če se stanje ne umiri, čez 11 dni dvakrat več okužb

Vzhod Evrope ima porast števila okužb in na tej temni strani sta tudi Slovenija in Hrvaška, je na vladni tiskovni konferenci povedal direktor NIJZ Milan Krek. Okrog svetovalne skupine pa je potrdil le, da je sestankovala dolgo v minulo noč, za vse ostalo ni pooblaščen, je povedal. 

23 držav članic EU ima zdaj povečan 14-dnevni porast števila okužb. Tudi vse sosede Slovenije z izjemo Italije imajo poslabšano epidemiološko sliko. Evropa je očitno pred novim valom. "To samo dokazuje, kako je ta virus zapleten in koliko še ne vemo o njem," je povedal.

Vsak trideseti prebivalec je pri nas zdaj že okužen v nekaterih občinah. Predvsem se je število okužb povečalo v primorski in zasavski regiji. Ljudje predvidevajo, da so se okužili doma, v družini. In če se ne izolirajo, zbolijo vsi družinski člani, je povedal.

Če se epidemija ne umiri, bomo čez 11 dni imeli dvakrat več okužb kot danes, je napovedal Krek. Če bo ostalo pri predvidevanjih na osnovi današnjih številk, bi se epidemija umirila sredi novembra. 

Od junija do oktobra 334 smrti. Kaj bi morali delati drugače? 

Od sredine junija do konca oktobra je za posledicami virusa pri nas umrlo 334 bolnikov. To so nepotrebne smrti, je spet poudaril Krek, ker so cepiva na voljo in ni mogoče drugače kot s cepljenjem zmanjšati tudi smrtnosti. "Imamo orodje, to je cepivo, če boste šli na cepilno mesto, pa boste videli, da se ljudje ne cepijo. Če se gredo danes cepit, bodo čez en mesec zaščiteni," je še enkrat pozval. Ni izključil tudi, da se testira cepljene, če se bodo razmere še slabšale. Bližamo se po njegovih besedah tudi trenutku, ko bo treba namesto PCT uvesti pogoj PC. 

Kaj moramo delati bolje? Veliko več ljudi bi moralo delati doma, pove Krek na prvem mestu. Potem zabave striktno pod pogojem PCT. Tudi ponarejanje kod ne koristi nikomur, je omenil. Izvajanje PCT bi moralo biti še strožje. Pa dosledna izolacija doma deset dni, če človek zboli. Maska znotraj in zunaj, če ni mogoča distanca. In poživitveni odmerek cepiva.

Odločiti se moramo, ali želimo biti odprta ali zaprta družba, pravi Krek. Pogoja za odprto družbo sta PCT in cepljenje in delujeta, če se ju dosledno upošteva, toda te domače naloge mi nismo naredili, je komentiral izigravanje PCT-ja, nedosledno preverjanje ... "Ukrepe moramo zaostrovati samo zato, ker se jih ne upošteva," je opozoril. 

Do danes zasedenih že 158 intenzivnih postelj 

Včeraj? ​Od praznično malo opravljenih testov PCR včeraj, samo 2634, je bilo pozitivnih 1136, to je 43 odstotkov vseh. Naredili so še 6930 hitrih testov. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi aktivnih 28.047 okužb. Povprečno jih je bilo vsak dan v zadnjem tednu potrjenih 2177.

Tadej Regent

Včeraj je za posledicami virusa življenje pri nas izgubilo deset ljudi. 

Kar skrbi, je slika po bolnišnicah. Po podatkih Sledilnika je hospitaliziranih zaradi covida-19 že 634. Intenzivnih postelj je zasedenih že 158. Neuradno pa so trenutne kapacitete covidnih oddelkov že dosežene oziroma presežene v številnih slovenskih bolnišnicah. Po besedah koordinatorja za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Roberta Carotte imajo vodstva bolnišnic zaradi povečane zasedenosti covidnih bolnišničnih oddelkov danes sestanek z ministrstvom. Državni sekretar na MZ Franc Vindišar je že pred prazničnim vikendom opozoril, da kapacitete slovenskega zdravstva niso neomejene, zato bo, če bo zasedenih med 160 in 180 postelj na intenzivni negi, treba sprejemati rigoroznejše ukrepe. 

Stanje na intenzivnih oddelkih bolnišnic se je močno poslabšalo v zadnjih desetih dneh. Od dnevno potrjenih okuženih se jih 5 odstotkov hospitalizira.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta