Varnostnik, osumljen neprimernega ravnanja, v preiskavi. Prosilec za azil, ki je na nepravilnosti opozoril, zaprt v Postojni.

Kristina Božič
06.08.2019 15:06

Iniciativa prosilcev za azil Boj za svobodo (La Lutte de la Liberte) je na današnji tiskovni konferenci pred azilnim domom na Viču opozorila na pripor enega od prosilcev v azil v centru za odstranjevanje tujcev v Postojni. Gre za človeka, ki naj bi vodstvo azilnega doma opozoril na nezakonite dejavnosti vsaj enega od varnostnikov, ki so varovali azilni dom na Viču. Ta naj bi po pričevanju prosilca posredoval, da so nekatere osebe iz azilnega doma odpeljali do avtov, ki naj bi čakali na cesti, da so jih nato zelo verjetno odpeljali naprej v Evropo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V uradu za oskrbo in integracijo migrantov potrjujejo, da so v juniju zabeležili izjavo prosilca za azil in o tem obvestili tudi organe pregona. "Ljubljanski kriminalisti so na podlagi obvestila vodstva azilnega doma, v mesecu juliju 2019 sprejeli ustno ovadbo za več kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti," so sporočili z vladnega urada, da se "zoper več fizičnih oseb vodi predkazenski postopek, ki ga vodi in usmerja pristojno okrožno državno tožilstvo v Ljubljani". To informacijo so nam potrdili tudi na policiji.

Socialni delavci le za minimalno plačo

Eden od prosilcev za azil, ki je stal pred azilnim domom in je prebral izjavo v arabščini, je v Sloveniji drugi mesec. Tekoče in z lahkoto komunicira tudi v angleščini. Zadnji mesec je nastanjen v azilnem domu v centru mesta na Kotnikovi, kjer pravi, da je bolj mirno kot na Viču. Prosilca za azil, ki je zadnja tedna dni zaprt v Postojni, ni poznal. A tudi sam pove, da je njihov dostop do zdravniške oskrbe omejen. Potem ko mu je zdravnik naročil, naj pride na kontrolo, mu v azilnem domu tega niso omogočili, izvide pa je nato dobil šele po večkratnem posredovanju in prošnjah pri socialnih delavcih. Mnogi od teh so v azilnih domovih zaposleni prek razpisov za javna dela notranjega ministrstva in urada za oskrbo in integracijo migrantov za zgolj minimalno plačilo. Na nezadostnost tega, da se prosilcem za azil nudi le nujna medicinska oskrba, so ob predstavitvi vladne strategije za migracije konec junija opozorili tudi predstavniki nevladnih organizacij. Zlom kosti denimo ne sodi pod nujno medicinsko oskrbo, če zlom ni odprt. Uradniški razmislek je tedaj na fakulteti za varnostne vede predstavil uslužbenec ministrstva za zdravje, ki se je pritožil, "da so dobili račun za 50.000 evrov, ker je nekdo delal samomor". Dodal je še, da je v zadnjem času obravnaval tri take primere "stroškov".

Novinarska konferenca iniciative prosilcev za azil Boj za svobodo (La Lutte de la Liberte), na kateri so opozorili tudi na sistemske pomanjkljivosti azilnega sistema. 
Robert Balen

Solzivec zaradi noža

Prav zagotavljanje zdravil oziroma njihovo omejevanje naj bi bilo tudi v središču napetosti med prosilcem za azil in varnostniki konec julija. Opisi dogodkov se s strani vodstva azilnega doma, varnostne službe in prosilca za azil ter njegovih znancev razlikujejo. Prosilec za azil opisuje, da ga je varnostnik brez potrebe pošprical s solzivcem v obraz, kar priznavajo tudi na Galekomu, a pravijo, da je imel prosilec pri sebi nož. To trdijo tudi v azilnem domu, kjer pravijo, da se je prosilec ulegel na tla in potožil, da ne more spati.
V azilnem domu je ob vhodu v prostore sicer nameščen detektor kovin. Ne glede na različne opise dogodkov zgodaj zjutraj 25. julija, je dejstvo, da je prosilec za azil trenutno zaprt v centru za odstranjevanje tujcev v Postojni, kjer velja zaporniški režim. V iniciativi Boj za svobodo opozarjajo, da je prosilec začel gladovno stavkati in odgovornim zastavljajo vprašanje, kdaj so prosilcu za azil, ko so ga zaprli v Postojno, vročili odločbo o nastanitvi v jeziku, ki ga razume. Sami so ga obiskali pred nekaj dnevi, ko so z njim posneli tudi krajši intervju, ki ga je v ponedeljek predvajal Radio Študent. Pravijo, da prosilec za azil prosi za zaščito in je pripravljen pričati ter sodelovati v sodnih postopkih zoper osebe, za katere je videl, da sodelujejo pri tihotapljenju ljudi iz azilnega doma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta