Varuhinja Ilinka Todorovski objavila mnenje glede domnevne cenzure v informativnem programu Televizije Slovenija

B.P.
01.06.2021 14:16
V medijskih krogih, še bolj pa v programskem svetu že nekaj časa odmeva primer domnevne cenzure v informativnem programu Televizije Slovenija, ki nekaterim služi zlasti kot napad na odgovorno urednico Manico Janežič Ambrožič, ki je že dalj časa pod pritiskom svetnikov blizu vladajoče koalicije. Sedaj je svoje mnenje o tem primeru - gre za intervju z izraelskim veleposlanikom - objavila varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na javnem servisu Ilinka Todorovski.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilinka Todorovski
Robert Balen

"Novinarjevo delo je, da zbrane informacije poklicno pravilno in etično preoblikuje v informativno vsebino, urednikovo pa, da novinarja usmerja in skrbi, da objavljene vsebine dosegajo programske standarde. Kaj pa, če pri tej delitvi vlog pride do spora?" se na začetku sprašuje Ilinka Todorovski

Varuhinja je o zadevi pripravila poročilo, v njem pa zapisala mnenje in priporočilo. 

Odmevi, 14. maja, so bili tako v veliki meri posvečeni bližnjevzhodnemu spopadu. Od skupaj 33 minut oddaje je bilo tej temi posvečenih 23 minut, ugotavlja varuhinja. In nadaljuje: "V tematskem sklopu, ki je vseboval obsežen pogovor z bližnjevzhodno dopisnico Karmen W. Švegl in slovensko veleposlanico v Izraelu Andrejo Purkart Martinez, je bila objavljena tudi daljša izjava izraelskega veleposlanika za Slovenijo Ejala Sele. V napovedi je bilo povedano, da je izjavo posnel novinar Nejc Krevs. Odgovorna urednica je 26. maja varuhinjo seznanila, da je novinar posnel tudi pogovor z veleposlanikom Palestine Salahom Abdelom Šafinom in da bo celovit prispevek, ki bo vključeval pogovora z obema veleposlanikoma, izraelskim in palestinskim, objavljen na TV SLO3, 26. maja, in isti dan tudi na rtvslo.si. Programska vsebina je tudi dejansko bila objavljena v obeh medijih RTV Slovenija."

Ilinka Todorovski poudarja, da cenzuro v najširšem pomenu besede razumemo kot preprečitev objave informacije, brez poklicno utemeljenih argumentov in s pozicije moči, običajno z namenom prikritja te informacije – npr. zaradi njene domnevne občutljivosti, škodljivosti, neprimernosti, neprikladnosti, pohujšljivosti, z motivom političnega oz. družbenega komformizma, ugajanja skupinam pritiska ali oblastem itd. "Posledica preprečitve objave neke informacije, ki je v javnem interesu, bi pomenila kršitev pravice javnosti do obveščenosti. Poseg v konkretno programsko vsebino, da bi izločili ali spremenili informacijo, in objava tako spremenjene vsebine brez dogovora z novinarjem pa bi bila tudi kršitev novinarske oz. avtorske integritete," še dodaja.

Manica Janežič Ambrožič
Robert Balen

Varuhinja zato meni, da v konkretnem primeru ni mogoče govoriti o cenzuri. "Prvič zato, ker javnosti ni bila prikrita nobena pomembna informacija o poteku konflikta na Bližnjem vzhodu, drugič zato, ker je pristojna odgovorna urednica svojo odločitev o zadržanju objave v obliki, kot je bila pripravljena, novinarju pojasnila in utemeljila s poklicnim argumentom celovitosti, tretjič zato, ker v avtorski prispevek ni bilo poseženo od zunaj na način, da bi bila vsebina spremenjena, in četrtič zato, ker je bila informacija, ki jo je pridobil novinar, to je stališče izraelskega diplomata, javnosti tudi posredovana, in sicer najprej že isti večer, v Odmevih, 14. 5. 2021, v obliki izjave in z navedbo vira, nato pa še v celovitem prispevku 26. 5. 2021," poudarja Ilinka Todorovski.

Varuhinja prav tako meni, da je odgovorna urednica v konkretnem primeru ravnala v skladu s poklicnimi merili in načeli novinarske etike, da torej ne moremo govoriti o nedovoljenem posegu v programsko vsebino ali uredniški napaki. "Meni pa tudi, da je v konkretnih postopkih dogovarjanja in sprejemanja odločitev prišlo do očitnih nesporazomov oz. kratkih stikov v verigi novinar – urednik uredništva/urednik oddaje – odgovorni urednik."

Celotno mnenje in priporočilo varuhinje si lahko preberete TUKAJ

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta