Vas kličejo z neznanih številk? Četudi so videti lokalne, gre lahko za spletno prevaro

Gr.G.
15.04.2021 14:11
V zadnjih tednih so mnogi uporabniki prejeli klice lažne Microsoftove tehnične podpore, na Varni na internetu zato beležijo ogromno prijav in vprašanj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

098 583 326 - to je verjetno le ena izmed telefonskih številk, ki jih nepridipravi uporabljajo pri aktualni spletni prevari. Bralka nas je opozorila na klic z omenjene številke, ker se je pogovor začel v angleščini, je sicer po nekaj sekundah odložila oziroma prekinila klic. 

Profimedia

Da gre za spletno prevaro, v kateri goljufi z različnih telefonskih številk kličejo uporabnike in se predstavijo kot Microsoftova podpora, pojasnjujejo na spletnem portalu Varni na internetu. Pod pretvezo okužbe, računalniškega virusa, klicatelj skuša osebo prepričati, da jim omogoči dostop do računalnika, s tem pa bi se težave šele prav začele. Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, svetujejo, da pogovor nemudoma končajo.

Prejeli smo tudi obvestilo bralcev, ki sta na svoj mobilnik prejela klice s Finske in iz Nemčije. Če bi se odzvala, bi se jima to lahko še kako poznalo na mesečnem računu. Kot nam je povedal eden izmed njiju, naj bi mu bili pri Telemachu svetovali, naj se na tovrstne klice raje sploh ne javlja. Tudi prekiniti klica da ni v redu, saj bodo nepridipravi kdaj drugič ponovno poskušali vzpostaviti zvezo, in še, da je najbolje pustiti zvonjenje do konca in se ne javiti, saj bo klicatelj sklepal, da številka ni aktivna.

Če se vrnemo na lažne Microsoftove pomočnike, ki vas želijo prepričati, da nujno kličejo zato, ker vaš računalnik javlja napake oziroma alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika. Varni na internetu sicer pišejo, da kličejo na stacionarne številke, čeprav klici prihajajo iz tujine, pa se prevaranti za izvajanje prevare poslužujejo različnih načinov potvarjanja telefonskih številk, ki so lahko videti kot lokalne. Omenjajo še, da je klicatelj v več primerih uporabljal polomljeno angleščino, primeru pogovora z vsiljivim telefonistom pa lahko prisluhnete TUKAJ

Profimedia

"Prevara običajno poteka tako, da po začetni predstavitvi klicatelj zahteva, da odprete nekatere programe, ki so del operacijskega sistema Windows (običajno Event Viewer), ki res prikazujejo neke napake, te pa dejansko ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. Prepričati vas hočejo, da so te napake posledica okužbe vašega računalnika. V nadaljevanju vam naročijo, da odprete določeno spletno stran v brskalniku, preko katere boste računalnik prenesli neki program, s katerim vam bodo pomagali (običajno gre za Team Viewer ali Supremo)," pojasnjuje spletni portal nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost. Če bi sledili navodilom, bi preko tega programa prevarantu omogočili popoln nadzor nad vašim računalnikom.

Če žrtev ne sodeluje, lahko nepridipravi, v kolikor ste jim omogočili nadzor, sistem tudi namerno poškodujejo in na koncu od vas zahtevajo osebne podatke in podatke o kreditni kartici za nakup nekega programa ali licence, s čimer naj bi težave odpravili. Če tega ne želite storiti, lahko preko oddaljenega dostopa tudi izbrišejo posamezne sistemske datoteke oziroma računalnik zablokirajo na tak način, da morate ob ponovnem zagonu vpisati geslo, ki pa ga ne poznate. Če podatke vseeno posredujete, težav ne boste odpravili, ampak vam bodo goljufi pobrali ves razpoložljiv denar na kreditni kartici, vaš računalnik pa bo treba popraviti, svarijo pri Varni na internetu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta