Včeraj potrdili 398 okužb. Rozman pojasnjuje, da angleški sev povzroča nekoliko težjo bolezen, kot jo je prejšnja različica

A.L., STA
28.04.2021 09:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bor Slana/sta

Včeraj so pri nas opravili 2007 PCR testov in potrdili 398 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 19,8 odstotka. Opravili so tudi 4143 hitrih testov. Število pacientov v bolnišnicah še vedno ostaja visoko. Skupaj se danes v naših bolnišnicah zdravi 621 pacientov. Tudi postelje na intenzivni terapiji ostajajo bolj zasedene kot bi si želeli, pravi vladna govorka Maja Bratuša. Intenzivno terapijo skupaj potrebuje 155 bolnikov.

Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 40 pacientov, dan pred tem pa 58. Včeraj je umrlo 15 oseb.

Podatki kažejo, da se je znižalo število aktivnih okužb v državi, ki po oceni NIJZ znaša 9252. Počasi se znižuje tudi 14-dnevna incidenca, ki je že padla pod 500 in trenutno znaša 437. 7-dnevno povprečno število okužb danes znaša 606 (včeraj 694).

Epidemiologinja z NIJZ Eva Grilc je na novinarski konferenci povedala, da je tako v svetu kot tudi v Sloveniji pandemija še aktivna.Slovenija se nahaja v skupini 16 držav, kjer so trendi glede umrljivosti bolj ugodni oziroma nekoliko upadajo.

Število obolelih oziroma incidenca prijavljenih primerov narašča. V Sloveniji smo do zdaj s PCR testi testirali več kot milijon ljudi, s hitrimi antigenskimi testi pa več kot dva milijona. Po ocenah je največ virov okužbe lokalnega izvora (družina, delovno mesto, zasebno druženje), veliko pa je tukaj neznank oziroma neznanih virov. Nekaj okužb izhaja tudi iz šol oziroma vzgojno-izobraževalnih zavodov. Glede na predstavljene podatke nekaj okužb izhaja tudi iz trgovin.

Največje breme okužb je v starostnih skupinah 35-44 in 45-55 let, če pa gledamo starostne skupine na 10.000 prebivalcev, je v ospredju tudi starostna skupina 15-24 let, pojasnjuje Eva Grilc. V domovih starejših občanov se je po cepljenju situacija precej izboljšala, beležijo manjše število primerov novih okužb in znatno manjše število smrti.

Angleški sev povzroča nekoliko težjo bolezen

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman pravi, da je v bolnišnicah še vedno znaten del ljudi, ki ima bolezen covid-19, kar nas zadržuje pri tem, da bi lahko v večjem številu obravnavali bolnike, ki imajo druge bolezni, in pristopili k skrajševanju čakalnih vrst. "Vidimo, da se z uspešnim cepljenjem starejših starostnih skupin povečuje delež bolnikov, ki ne spadajo med najstarejše skupine. V naši bolnišnici so to trenutno večinoma bolniki med 60 in 70 letom starosti, sicer še polno aktivni prebivalci. Imamo tudi nekaj bolnikov, ki so v starostni skupini med 50 in 60 let."

{api_embed_photo}659370{/api_embed_photo}

"Angleški sev, ki pri nas trenutno prevladuje, opažamo, da ni samo bolj virulenten, ampak tudi povzroča nekoliko težjo bolezen kot jo je prejšnja različica. Nekoliko težje zbolevajo mlajši ljudje, nekateri celo brez rizičnih dejavnikov in spremljajočih bolezni, težišče pa je še vedno na tistih, ki jih zaznamuje slab življenjski slog in številne kronične bolezni," pravi Rozman.

Opozarja tudi na osebje v bolnišnicah, ki je že zelo utrujeno in naveličano tega stanja. "Veliko je nadur, malo je bilo odobrenega dopusta v lanskem letu, tako da ima večina zaposlenih v bolnišnicah še nekje od polovice do tretjine lanskega dopusta. Potrebovali bi morda nekaj boljših tednov, da bi se lahko odpočili in za nekaj časa regenerirali, da bi se na ta način lažje vrnili na delo. Treba je vedeti, da so v medicini v Sloveniji v pretežnem delu zaposlene ženske, predvsem tudi mlade matere. V naši bolnišnici konkretno več kot 80 odstotkov. Ob vseh obveznostih, ki jih imajo doma, in ob turnusnem delu, ne morem mimo tega, da jim izrečem iskreno priznanje za vse to, kar v zadnjem letu delajo za bolnike. Kljub izredno težkim situacijam, ki smo jih preživljali v preteklih mesecih, z visokim deležem hospitaliziranih v primerjavi z drugimi državami, so pomagale držati delujoč in funkcionalen sistem."

Vlada tudi o epidemioloških razmerah, ukinjajo se kontrolne točke na meji z Avstrijo in Italijo

Vlada bo na današnji seji znova obravnavala tudi aktualne epidemiološke razmere. Je pa že v ponedeljek na dopisni seji sprejela spremembe odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covida-19, s katerimi se danes ukinjajo kontrolne točke na meji z Avstrijo in Italijo.

Kontrolnih točk na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijo in Avstrijo torej od danes ne bo več, na meji z Madžarsko pa ostajajo.

Pri vstopu v Slovenijo se bodo doslej priznavali tudi PCR testi, če so opravljeni v Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, Izraelu ali Rusiji. Doslej so se priznavali PCR testi iz držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, Združenega kraljestva ali ZDA.

Z rdečega seznama držav EU in schengenskega območja je poslej črtana Finska, spremembe so pri administrativnih enotah Grčije, Španije in Norveške, na seznam sta dodani Malta in portugalska avtonomna regija Azori. Na rdeči seznam tretjih držav so dodani Bahami, črtajo pa se Sveta Lucija, Antigva in Barbuda ter Dominikanska republika.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za STA napovedal, da drugih predlogov sprememb odlokov, ki so v pristojnosti njegovega ministrstva, ta teden ne bo predlagal. "Razen če bo svetovalna skupina predlagala kakšne zaostritve glede na slabe trende," je navedel, ob tem pa kot dejavnik tveganja za poslabšanje razmere navedel tudi množične nezakonite proteste. Omejitev zbiranja namreč ostaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta