Včeraj predčasno glasovalo še več ljudi kot v torek. Kaj kaže primerjava z glasovanjem pred štirimi leti?

A.L., STA
21.04.2022 10:28

Prvi dan predčasnega glasovanja je zaznamovala visoka volilna udeležba. Kako je bilo drugi dan?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Državna volilna komisija (DVK) je na Twitterju sporočila sveže podatke o volilni udeležbi na predčasnih volitvah. Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je drugi dan predčasnega glasovanja na volitvah v državni zbor 2022 udeležilo 48.455 volivk in volivcev oziroma 2,86 odstotka vseh volilnih upravičencev. Prvi in drugi dan skupaj se je torej predčasnega glasovanja udeležilo 84.209 oz. 4,97 odstotka volivcev.

Pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami lahko volivci samo še danes glas oddajo predčasno na enem izmed 96 volišč, ki bodo odprta med 7. in 19. uro.

Na območju Upravne enote Ljubljana pa tokrat predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev poteka na Gospodarskem razstavišču. Volivci lahko predčasno glasujejo le v svojem okraju, kjer imajo stalno prebivališče.

Volivcem se za predčasno glasovanje ni treba prijaviti, na volišča morajo prinesti le osebni dokument za identifikacijo.

Tridnevno predčasno glasovanje se je sicer začelo v torek, ko je po podatkih Državne volilne komisije svoj glas oddalo 35.754 volivcev, kar je 2,1 odstotka vseh volilnih upravičencev. To je trikrat več kot prvi dan predčasnega glasovanja pred štirimi leti, ko je glas oddalo 0,7 odstotka volivcev.

DVK bo pri Pošti Slovenije preverila, v katere države so glasovnice pošiljali šele minulo soboto in ponedeljek

Skupaj, torej v treh dneh predčasnega glasovanja, je leta 2018 predčasno glasovalo 53.158 oziroma 3,1 odstotka. To pomeni, da je tokrat število volivcev, ki so glasovali v prvih dveh dneh, že občutno preseglo skupno število volivcev, ki so pred štirimi leti glas oddali predčasno.

Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora. Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo sicer za nagovarjanje volivcev čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja uradno zaključila in bo nastopil volilni molk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta