Več občinam in upokojencem, molk o rebalansu proračuna

Jelka Zupanič
22.11.2018 18:48

Vlada je novelo o izvrševanju proračuna potrdila soglasno, finančni minister pa trdi, da je koalicijski vrh že poiskal tudi precej rezerv za rebalans in si že ve, katere prednostne naloge bodo uresničili v 2019.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O rebalansu bodočega proračuna se v koaliciji usklajujejo že nekaj časa, precej odgovorov že poznajo, nekaj jih še nimajo.
Arhiv Večera

Zaradi višje povprečnine za občine bodo proračunski izdatki v prihodnjem letu višji za 32,5 milijarde evrov, je po vladni seji poročal finančni minister Andrej Bertoncelj. In potrdil napovedi o vsebini zdaj v vladi že potrjenega predloga zakona za izvrševanju proračunov za letošnje in prihodnje leto (ZIPRS), ki smo ju že objavljali. Nekaj dlje se je zadržal pri za upokojenski regres namenjenih dodatnih 18 milijonih evrov. Prihodnje leto bo dala država zanj namesto 122 milijonov evrov toliko več, skupaj 140 milijonov evrov. Upokojencem je napovedal tudi zneske regresa, ki naj bi jih prejeli. Tako kot letos bodo tudi v 2019 razvrščeni v pet razredov, ker je to, kot je dejal, "socialno pravično" (zneske objavljamo v preglednici).

"Nič se ne jemlje", samo uskladitve ne bo

Bertoncelj nas je spomnil še, da so že v osnutku proračunskega načrta, ki so ga poslali v Bruselj, za redno 2,8-odstotno usklajevanje pokojnin namenili dodatnih 130 milijonov evrov. In da so včeraj v ZIPRS za 1,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin v decembru 2019 primaknili dodatnih 7 milijonov evrov. "Če to seštejemo, vidimo, da je številka visoka. Mislim, da so si upokojenci to z minulim delom tudi že zaslužili in da smo to skupino državljanov, upokojencev, obravnavali ustrezno. V vladi pa se zavedamo, da so še številne druge skupine državljanov in državljank, in poskušamo zanje poiskati ustrezne in z javnofinančnimi zmožnostmi države skladne rešitve, ki jih bomo uredili v rebalansu proračuna 2019," je napovedal minister.
In katere izdatke so znižali? Ker ne bodo usklajevali z inflacijo transferjev posameznikom in gospodinjstvom, bodo izdatki nižji za 16 milijonov evrov, za 5 pa zato, ker ne bodo usklajevali mej dohodkov. Gre za indeksacijo, je dejal Bertoncelj. In zatrdil: "Torej se v tem delu nič ne jemlje, samo povečalo se ne bo za stopnjo inflacije. Gre torej za dva manjša ukrepa." Največjega znižanja izdatkov, ni omenil. Znesek znižanj v včeraj potrjenem ZIPRS-u je okoli 80 milijonov evrov, okoli 60 milijonov evrov je težko podaljšanje omejitve izplačevanja delovne uspešnosti in povečanega obsega dela javnih uslužbencem.

Rebalans bodočega proračuna nastaja

Bertoncelj je ponovil, da so storili s sprejetjem ZIPRS-a v vladi le prvi korak. Zdaj jih čaka, "zelo zahtevno, dolgotrajno, verjetno tudi mukotrpno usklajevanje proračuna oziroma vseh štirih javnih blagajn". O rebalansu bodočega proračuna se usklajujejo že nekaj časa, precej odgovorov že poznajo, nekaj jih še nimajo. Zdaj bodo poskušali poiskati rezerve v finančnih načrtih ministrstev. "Kar odkrito bom povedal, nismo še na tisti pričakovani pozitivni ničli. Precej dela nas še čaka, poiskati bomo morali še precej rezerv. Poleg strokovnega vidika pa je v vsem skupaj še politični vidik tega, o katerih delih se bomo še usklajevali in v katerih bomo še kaj rezali. Rebalans proračuna bomo sprejeli v začetku prihodnjega leta. Upamo, da bomo uspešni, da ga bomo lahko sprejeli čim prej v prvem četrtletju prihodnjega leta in delovali kot država nemoteno tudi naprej," si je želel finančni minister Bertoncelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta