Več težav kot z izobraževanjem imajo mladi s stanovanji

Franja Žišt Franja Žišt
12.08.2019 18:45

Ne le v Ljubljani, mladi težko najdejo stanovanje tudi na podeželju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za mnoge študente je študentski dom njihov prvi dom.
Igor Napast

Čeprav je bil letošnji mednarodni dan mladih namenjen opozarjanju na pomen izobraževanja, so njihove težave s pridobivanjem stanovanj v Sloveniji tako pereče, da so znova opozorili nanje. Zaradi številnih težav se mladi težko osamosvojijo in ostajajo pri starših ali pa živijo v katastrofalnih pogojih, je opozorila predsednica Mladinskega sveta Slovenije Anja Fortuna. Ne le v Ljubljani, s težavami pri pridobivanju lastne nepremičnine se mladi soočajo tudi v manjših krajih in na podeželju, kjer se ubadajo s številnimi birokratskimi ovirami.

Želijo odziv Marjana Šarca

Različne mladinske organizacije so že v januarju na predsednika vlade Marjana Šarca naslovile pismo s pozivom za ureditev razmer. Iz njegovega kabineta so jih preusmerili na pogovore z ministrstvom za okolje in prostor, ki pa ne more reševati tako široke problematike, so prepričani mladi, zato so Šarcu pred dvema tednoma pisali še enkrat. "Zdi se, kot da se predsednik vlade načrtno izogiba tej problematiki, ker se zaveda, kako ključna je njena ureditev in kolikšen strošek za državo ta pomeni," razmišlja Fortuna.

Novih študentskih postelj ni in ni

Težave pri iskanju stanovanja oziroma sobe ali postelje se začnejo že pri študentih. "Le 13 odstotkov vseh študentov ima sobo v študentskem domu, tretjina jih to išče na trgu. Cene na trgu so poskočile in študenti si tega stroška ne moremo privoščiti," pojasnjuje predsednik Študentske organizacije Slovenije Klemen Peran, da je ob 500 evrih mesečnih stroškov, kot jih imajo študenti po raziskavi Evroštudent pri nas, nemogoče plačevati še nerazumno visoke najemnine. Skrajni čas je, da država zagotovi nove študentske postelje, je poudaril Peran: "Ali bomo imeli vsi priložnost študirati ali pa bo študij postal privilegij bogatih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta