(VEČER V ŽIVO) Dr. Dejan Dinevski: Duhovnost je pot raziskovanja zavesti

Maja Furman Maja Furman
15.01.2023 14:00

Na Večeru v živo, ki bo 26. januarja 2023 v Mariboru, bomo z dr. Dejanom Dinevskim iskali odgovore na vprašanje, kaj je duhovnost. Raziskovalec, znanstvenik, učitelj joge in meditacije ter profesor razlaga, kak večer vas čaka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Dejan Dinevski je eden najbolj priljubljenih gostov.  
Arhiv Večera

Na Večeru v živo bomo govorili o duhovnosti. Zelo razširjen in zadnje čase zelo pogosto uporabljen pojem. O čem govorimo, ko se pogovarjamo o duhovnosti?

"Duhovnost je zelo razširjena beseda, kot pravite. Ker je razumljena in uporabljena na toliko različnih načinov, že dalj časa v meni zori ideja in potreba, da bi predstavil skupen imenovalec duhovnih tradicij in seveda tudi njihove razlike. Vesel sem, da bom imel priložnost to narediti na Večeru v živo."

 

Kaj je torej za vas duhovnost?

"Za razliko od znanosti, ki odkriva materialno in oprijemljivo, je duhovnost iskanje presežnega in iskanje globljega smisla življenja; globlje povezanosti s sočlovekom - pa tudi z univerzumom, če želite. Duhovnost je notranje iskanje, vzpostavitev pristnega stika s samim seboj in doživetje globokega notranjega miru, ustvarjanje harmonije v življenju in bivanju. V lastnem duhovnem raziskovanju, tako teoretičnem kot predvsem izkustvenem, sem prišel do spoznanja, da gre pri duhovnosti za univerzalno človeško izkušnjo, neodvisno od religije ali katere koli organizacije. Več kot očitno je, da mora po poti spoznavanja sebe vsak hoditi sam. Če smo odprti, bomo v knjigah in duhovnih učenjih sicer opazili mnogo kažipotov, pri čemer pa je posebnost duhovne poti v tem, da isti kažipot ne deluje zame in za vas. Vsak mora najti svoje kažipote. Kako prepoznati pravi kažipot zase, bom povedal na predavanju."

 

Duhovnost radi in pogosto povezujemo tudi z ezoteriko …

"Uf, besede ezoterika nimam rad. Vsi jo uporabljajo, razume pa le malokdo. Ezoterizem se je formiral kot filozofsko-religijska smer v času renesanse, ko so se misleci srečali s prevodi antičnih avtorjev in tako odkrili skrita oziroma ezoterična izročila, nepoznana krščanskemu svetu. Platonov koncept individualne duše, recimo, je bilo izjemno vplivno izročilo. Takrat sta bili ezoterični astrologija in alkimija, pozneje tudi okultizem. Vse to je brez dvoma močno vplivalo na razvoj osebne duhovnosti evropskega človeka. Ko danes strokovno govorimo o ezoteriki, pa večinoma mislimo na novodobniški ezoterizem, ki se je oblikoval šele v drugi polovici 20. stoletja. Ta oblika je nastala pod znatnim vplivom vzhodne duhovnosti, najbolj preko teozofije. Medijsko marketinško se žal pod ezoteriko prodajajo izpeljanke vzhodne duhovnosti, neločljiva mešanica new age konceptov, ki iskalca praviloma le zmedejo."

Ostaniva torej pri duhovnosti. Skozi njo lahko spoznavamo sebe. Kako?

"Naše primarno spoznavno orodje je um, zato moramo pri spoznavanju sebe najprej dobro poznati način delovanja svojega uma in svoje misli. Nobelov nagrajenec Kahneman nam je nazorno pokazal, kako slabo poznamo lastno mišljenje. Spoznati ga moramo do te mere, da vemo, kdaj in zakaj lahko zaupamo lastnim mislim ter kdaj in na kakšen način je smiselno sprejemati odločitve v življenju - pa tudi, kako misliti avtentično, neutirjeno, ustvarjalno. Iztočnice in sugestije sledijo na Večeru v živo. Ko vedno bolj spoznamo, kako nastajajo misli, lahko tudi vedno bolj raziskujemo svojo zavest. To pa je izrazito individualen proces, ki pomeni bistvo duhovnega iskanja. Zavest je namreč duhovna kategorija. Zakaj? Ker je za naše življenje temeljna, po drugi strani pa je znanost ne zna definirati - niti opisati njenega delovanja niti povedati, kako je nastala."

 

Kaj potem vemo o zavesti? Kako jo je mogoče raziskovati?

"Oblikovalo se je več teorij o tem, kaj je zavest in kakšna je njena vloga za človeka in univerzum. Nekateri znanstveniki trdijo, da je zavest primarna kategorija realnosti - in ne materija. Najnovejše teorije povezujejo zavest s kvantnimi procesi v možganih. Dokaz tega bi bil revolucionaren in bi nakazoval, da so naši možgani tako izjemno kompleksni, da po "moči" večkrat prekašajo kar vse računalnike na svetu skupaj. Če se vrneva k duhovnosti; raziskovanje zavesti je eno glavnih poslanstev našega življenja in ne obstaja človek, ki pozna vse njene dimenzije. Zavest je namreč polje vseh možnosti. V zavesti se pravzaprav odvija vse naše življenje. Kako smo v zavesti ljudje povezani med seboj, pa tudi z naravnimi silami, s presežnim? Kakšna znanja so nam dosegljiva? Kakšna so izkustvena stanja zavesti in manifestacije modrosti? Kaj je pravzaprav samozavedanje? Nešteto vprašanj si lahko zastavimo. Na Večeru v živo bomo nekaj vprašanj izpostavili, predstavili pa bomo praktično meditativno metodo za raziskovanje zavesti ter za vzpostavitev pristnega stika s samim seboj in doživetje globokega notranjega miru – v sedanjem trenutku, seveda."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta