Večer v živo: Drug drugemu smo učitelji

Maja Furman Maja Furman
11.11.2020 06:30

Postavitev družine po Bertu Hellingerju s sistemsko terapevtko in moderatorko Natašo Čebulj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Čebulj
Urška Košir

Za Večerov podkast smo se pogovarjali s sistemsko terapevtko in moderatorko po metodi postavitve družine po Bertu Hellingerju, Natašo Čebulj. Da smo srečni šele takrat, ko smo v slogi in soglasju s svojim družinskim sistemom, je prepričana naša sogovornica, ki bo gostja Večerove spletne delavnice.

Kako skrbite za svoje dobro počutje?

"Kadar se ne počutim dobro, se vprašam, kaj lahko naredim, da bi se počutila drugače, bolje. Raziščem, kje imam vpliv na svoje počutje; morda potelovadim, grem na svež zrak in podobno. Če se pojavi žalost ali razočaranje, ki je lahko posledica nekih mojih pričakovanj in na kar nimam vpliva, se vprašam, kaj lahko naredim, da bi se počutila drugače. Že samo vprašanje je običajno dovolj, da se kmalu počutim lažje in bolje. Vsako jutro prakticiram hvaležnost, vedno znova se vprašam, za kaj vse sem lahko danes hvaležna. Skratka, za svoje dobro počutje, če se le da, poskušam poskrbeti sama."

Med drugim ste sistemska terapevtka in moderatorka po metodi postavitve družine po Bertu Hellingerju. Pravite, da smo srečni šele takrat, ko smo v slogi in soglasju s svojim družinskim sistemom. Kaj to pomeni?

"Ta metoda nam omogoča, da pogledamo, česa v svojem sistemu ne sprejemamo oziroma česa se ne zavedamo, ugotavljamo, kje koreninijo iracionalni strahovi in razne paranoje. Pred časom sem delala z deklico, ki se je zelo bala vožnje z vlakom, čeprav ni imela slabe izkušnje z vlaki. Ta paranoja se je vlekla že iz njenega otroštva. Skozi proces postavitve družine, ki smo ga delali z njenimi starši, smo ugotovili, da je bila deklica povezana s svojim pradedkom, ki so ga z vlakom prepeljali v taborišče, a ga sicer nikoli ni srečala. Ta primer dokazuje, da lahko strah prenašamo iz roda v rod."

Pravite, da deklica ni poznala svojega pradedka, da ga nikoli ni srečala. Kako je bila torej povezana z njim? Kako deluje postavitev družine oziroma na katerem nivoju deluje?

"Znanost dokazuje, da imamo v DNK prazen kromosom, o katerem dolgo niso vedeli, kakšna je njegova funkcija. Danes znanost ve, da je v njem shranjen čustven spomin naših prednikov. To pomeni, da po svojih prednikih ne podedujemo zgolj talentov, ampak s čustvenim spominom podedujemo tudi čustva. Zaradi čustvenega spomina telesa so lahko tesnobe in neprijetni občutki povezani z dogodki, ki smo jih doživeli do svojega drugega leta starosti, lahko pa so posledica doživetij naših staršev in drugih prednikov."

Po svojih prednikih ne podedujemo zgolj talentov, ampak s čustvenim spominom podedujemo tudi čustva.  
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta