(VEČER V ŽIVO) Najstniki potrebujejo več prostora

Maja Furman Maja Furman
16.08.2022 06:00

Gosta avgustovskega Večera v živo bosta strokovnjaka za vzgojo in specialista za najstnike, terapevta, predavatelja in učitelja parov in staršev Albert in Leonida Mrgole.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Albert in Lea Mrgole 
Osebni Arhiv

Postregla bosta s konkretnimi nasveti, kako uspešno krmariti skozi na videz naporne in turbulentne najstniške svetove. Ker sta tudi sama starša štirih otrok, so njuni nasveti dragoceno preverjeni. Slišali jih bomo na dogodku v Lutkovnem gledališču Maribor, beremo pa jih lahko tudi v knjigi Izštekani najstniki in starši, ki štekajo.

Kazen da ali ne?

Strokovnjaka sta prepričana, da je kaznovanje preživel civilizacijski način. "In ravno o tem, kako učinkovito nadomestiti nesmiselno idejo kaznovanja, bova govorila na prihajajočem Večeru v živo. Govorili bomo tudi o večno aktualni in ključni temi; o vzpostavljanju zdravega odnosa med najstniki in starši. Posredovala bova temeljne principe, na podlagi katerih lahko starši uredimo naše odnose z najstniki na način, da so povezovalni, in z njihovo pomočjo otroke pripeljemo, da postanejo samostojni in dogovorni odrasli. Namen najinega dela je, da pomagava najstnikom. Ti namreč resnično potrebujejo starše. Čeprav nas ves čas navidezno odklanjajo, nas na ta način v bistvu ves čas kličejo k sebi. Če se mi nanje odzivamo tako, da moraliziramo, prepovedujemo, če ne premoremo veščine, da bi najstnika zares slišali, če nimamo veščine, da bi slišali njegove najbolj nore stvari, ki nam jih pripoveduje, se bo najstnik od nas odmaknili. Najina namera torej je, da opolnomočiva starše, da bodo v tem odnosu ostali mirni, da bodo verjeli vase in v svojega otroka. In o vsem tem bova govorila na Večeru v živo," pojasnita dr. Albert in Leonida Mrgole.

Pasti spletnih izzivov

Ker so najstniki zadnje čase močno izpostavljeni tudi življenjsko nevarnim spletnim izzivom, je zelo pomembno, da se starši podučimo, kako svoje otroke obvarovati pred njimi. Sogovornika sta prepričana, da se odnos, ki ga mladi razvijejo do raznih sodobnih tehnologij in podobnih tem, prepleta z družinskimi odnosi. "Prva in temeljna stvar je način, kako so otroci navezani na starše, ali imajo s starši varen stik. Iz tega odnosa izhaja tudi, ali in kako znajo starši varno posredovati meje oziroma pravila v zvezi z uporabo sodobnih tehnologij. V zvezi s to problematiko je ključen tudi odnos staršev do nje; to pomeni, ali smo v odnosu do sodobnih tehnologij in njihove rabe sproščeni ali prestrašeni, ali jih slepo prepovedujemo, ne da bi preverili, kako jih vidi naš otrok itd. Daleč najbolj pomembno se mi zdi, da najstnikom dovolimo njihov glas, da jih slišimo, da se z njimi pogovarjamo in tako skušamo spoznati, kakšen odnos ima naš otrok do tovrstne problematike, na primer, kako bi reagiral, če bi mu prek socialnih omrežij pisal neznanec in podobno," sta prepričana Mrgoleta. Hkrati opozarjata, da gre pri prekomerni in nenadzorovani rabi sodobnih tehnologij za neke vrste elektronski kokain, s katerim se mladi lahko tudi zasvojijo. "Starši imajo pomembno vlogo, da vzdržujejo stik, mejo oziroma nadzor nad uporabo sodobnih tehnologij. Prepoved in ustvarjanje občutka, da gre za neki bavbav, ima pri otrocih lahko nasproten učinek in celo povzroči še večjo uporabo socialnih omrežij in podobnega. Treba je torej najti primeren način, da mladim privzgojimo odnos do tehnologij, ki jim bo nekoč v življenju lahko koristil," sta prepričana strokovnjaka. Več o tej temi boste lahko preverili na Večeru v živo.

Sliši se zelo preprosto, vendar ni

Najstniki veliko razmišljajo in se ukvarjajo s sabo, z razvojem svojega telesa, s svojo prihodnostjo, z doživljanjem prijateljev, ljubezni itd. "Občutek, da bi se morali z njimi nenehno pogovarjati in da bi nam morali zaupati vse, kot so nam nekoč, je vsiljivo vedenje staršev.

Najstniki potrebujejo več prostora in potrebujejo tudi čas, ko molčijo. Najstnik, ki bo imel občutek, da je razumljen tudi, ko se umika in je v svojem svetu, bo veliko lažje prišel do nas, se pogovarjal z nami, nam povedal kaj o sebi kot najstnik, v katerega nenehno silimo. Nihče nam ni pojasnil, da je tudi tišina komunikacija. Včasih se lahko samo usedemo k našemu najstniku in skupaj z njim sedimo v tišini. To je pomembna komunikacija, s katero sporočamo, da smo tukaj in da nam je mar zanj," sta prepričana strokovnjaka. Sliši se zelo preprosto, vendar ni. "In ravno zato učiva starše, kako vzpostavljati takšen stik," še povesta sogovornika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta