(VEČERNO BRANJE) Odstrel živali ali zveri. Ljudje smo postali plen

Boris Györköš
03.09.2019 19:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vasily Fedosenko

Mesec dni že poslušamo razprave v vseh medijih, zborovanjih in sestankovanjih o odstrelu živali (zveri). Živali, ki ogrožajo sobivanje človeka z naravo. Živali, ki iščejo svoj plen med šibkejšimi, kakor tudi človek pleni šibkejše od sebe. Živali ubijajo svoj plen zaradi lastnega preživetja, ne zaradi požrešnosti in pohlepa. Ker je človek postal najmočnejši člen v prehranjevalne verige z vso svojo preračunljivostjo, pohlepom, požrešnostjo, zavaja javnost, ustvarja različna javna mnenja, si nabira svoje politične točke. Neuka javnost pa sledi svojim voditeljem. ZA ali PROTI.
V to zgodbo skorajda niso več vpleteni oškodovani kmetje, še manj pobite živali, temveč zveri. Pri vsem tem ne gre več za škodo, ki je vredna dvesto tisoč evrov. Pri tej zgodbi ne gre za sobivanje človeka, rastlin in živali. Ne gre za zlagan prehranjevalni splet, o katerem govorimo v osnovni šoli. Ne gre za to, kdo je ZA in kdo PROTI. Večini sledilcev ne gre za obvarovanje našega skupnega doma Zemlje. Vsi potrebujemo čisto zemljo, vodo in zrak, zdravo prehrano, varnost, sožitje, spoštovanje. Ne samo, da se morajo spoštovati med seboj ljudje, rastline, živali, torej živa narava. Živa narava mora spoštovati tudi neživo naravo. Med neživo in živo naravo mora biti ravnovesje.
Žal preveč ljudi pri svojem ozaveščanju o ohranjanju našega skupnega doma Zemlje vodijo le ekonomsko-politični interesi. Vedno več je ljudi, ki ne prepoznajo več kot 30 živalskih in rastlinskih vrst, četudi se sprehajajo po prelepi naši Sloveniji. Neuki ljudje postajajo agresivne, glasne zveri današnjega časa. Slišimo jih na zborovanjih, se oglašajo preko spleta … Strokovnjaki, lovci, zoologi se pogovarjajo dostojanstveno, imajo večplastno znanje, upoštevajo znanstvene raziskave in prisluhnejo znanju in izkušnjam prednikov. Pri reševanju težav so previdni, saj se zavedajo, koliko živalskih in rastlinskih vrst smo že uničili kljub obljubam, da so ukrepi namenjeni izključno za ohranjanje rastlin ali živali. Ne gre za močvirskega tulipana, risa, nosoroga, bizona, za zveri gre, spoštovani.

Maribor: Boris Györköš -
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta