(VEČERNO BRANJE) Vrednote nove desnice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ziga Zivulovic Jr./bobo

Je lahko še kaj bolj dvoličnega od politika, ki javno zagovarja družinske vrednote, potem pa ob prvi priliki zapusti ženo, kup otrok in preklopi na partnerko, ki je dvakrat mlajša od njega? Nekoč, ko je desnica še dala kaj nase in na svojo moralno držo, se vplivnež s takšnim renomejem zagotovo ne bi tako gladko izmazal. Razkorak med javnim moraliziranjem in zasebnim življenjem bi vendarle bil prehud.
A konservativna desnica se je v zadnjih desetletjih močno spremenila. Dvojna morala je postala tako rekoč nova vrednota. Varuhi tradicionalnih vrednot so najprej izgubili bitko, zatem pa še kompas. Moralne avtoritete, polne lastnih grehov, so iz previdnosti utihnile. Odklonilen odnos do migracij, drugih ras in kultur je odprl prostor "alt right" alternativni radikalni desnici, ki jo druži predvsem "ljubezen" do tujcev, grob populistični jezik, zmerjanje drugače mislečih, antikomunizem in domoljubje. Retorika, ki se je v tridesetih letih prejšnjega stoletja ne bi sramoval niti najbolj znan avstrijski malar.

Lucija Šikovec Ušaj in Bernard Brščič v Mariboru
Igor Napast
Bojan Krajnc
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta