(VEČEROVA JAVNA DEBATA) Za močne, s pooblastili in denarjem opremljene pokrajine

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
19.09.2019 18:55

Večerova javna razprava o ponovnem poskusu ustanavljanja pokrajin z napovedjo preoblikovanja zemljevida; Ljutomer vendarle v Pomursko pokrajino, Maribor in Ljubljana s posebnim statusom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trgovine prihodnosti bodo sprejemale naročila in nam dostavljala na dom, zato delo ob nedeljah in praznikih ne bo več nujno, je prepričan poslanec Jožef Horvat.
Sašo Bizjak
Upokojeni profesor Božo Grafenauer Brezovniku ponovno očita neakademsko, zavržno in nezakonito ravnanje. 
Sašo Bizjak
Ivan Žagar: "Ne smemo se odpovedati poimenovanju Koroška pokrajina, ker potem smo se odpovedali Koroški."  
Sašo Bizjak
Andrej Petelinšek

Ustanovitev pokrajin je še zadnji veliki projekt, ki ga kljub zapisu v ustavi politiki ni uspelo uresničiti. Da bi ga lahko, je nujno, da se v nadaljnji proces, ki ga za zdaj vodi državni svet, aktivno vključi tudi vlada. Slednja bo namreč tista, ki se bo morala odreči določenim nalogam, pristojnostim in s tem tudi delu sredstev v korist pokrajin. Brez tega bi bile pokrajine le še en brezzobi uradniški aparat, ne pa pospeševalke razvoja in potrebne decentralizacije, so izpostavili razpravljavci na Večerovi sredini javni razpravi v Vetrinjskem dvoru v Mariboru.
Na slednji smo lahko slišali tudi, da bodo strokovnjaki, ki so državo v prvotnem predlogu razdelili na enajst pokrajin, prisluhnili temeljnim pripombam, ki so jih dobili s terena, in jih vgradili v zemljevid; Ljubljana bo tako v pokrajini s še 24 sosednjimi občinami, oblikovana bo Zasavsko-posavska pokrajina, Štajerska naj bi bila vsebinsko močnejša, Maribor in Ljubljana, kot največji mesti, bosta dobila poseben status, Pomurski regiji pa bodo priključene tudi občine, ki sodijo pod upravno enoto Ljutomer. 

Štiri spremembe

Boštjan Brezovnik
Sašo Bizjak

Politike in fige v žepu

Rudi Medved
Sašo Bizjak

Razvoj vseh

Saša Arsenovič
Sašo Bizjak

Pasti pokrajinske centralizacije

Ivan Žagar
Sašo Bizjak

Brez vlade ne bo nič

Božo Grafenauer
Sašo Bizjak

Finančna avtonomija

Jožef Horvat
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta