Večina slovenskih evroposlancev za Ursulo von der Leyen

Uroš Esih Uroš Esih
15.07.2019 18:42

Glasovanje o podpori kandidatki za predsednico Evropske komisije Ursuli von der Leyen odvisno od socialistov, predvsem pa od evroskeptičnih reformističnih konservativcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Evropski poslanci bodo danes v Strasbourgu odločali o kandidatki za predsednico Evropske komisije Ursuli von der Leyen. Po tem ko so voditelji EU pred dvema tednoma zrušili sistem špicenkandidatov in minirali oba glavna favorita, konservativca Manfreda Webra in socialista Franka Timmermansa, in iz rokava kot kompromisno kandidatko potegnili nemško obrabno ministrico in zaupnico nemške kanclerke Angele Merkel, bodo o predlogu za predsednico Evropske komisije (EK) odločali evropski poslanci. Leynova, ki za izvolitev potrebuje večino v 751-članskem parlamentu, tokrat zaradi neprevzetih mandatov katalonskih evroposlancev 374 glasov, lahko z gotovostjo računa le na večino glasov poslancev iz Evropske ljudske stranke (EPP), ki jih je 182.

Dodatni pogoji za podporo

Vse ostale politične skupine bodo glasovale precej bolj neenotno, zato je rezultat glasovanja težje napovedati, vseeno pa se na koncu pričakuje izvolitev von der Leynove. V zadnjih dneh, sploh pa včeraj, si je von der Leynova z vztrajnim sestankovanjem prizadevala pridobiti podporo nezadovoljnih socialdemokratov (S&D) in obotavljajočih liberalcev (RE). Prvi štejejo 154 glasov, drugi 108. Obe stranki sta za podporo na današnjem glasovanju v Evropskem parlamentu postavili dodatne pogoje, ki jim je kandidatka večinoma ugodila.

Razklani socialisti

Ali bo vse skupaj dovolj za skupino S&D, da si premisli, ni znano. Je pa jasno, da so socialisti razklani na špansko in nemško linijo, ki odločno nasprotuje svoji rojakinji. Med večjimi skupinami nemška kandidatka za vodenje EK ne more računati na glasove Zelenih (74) in Levice (41), ki bodo, kot so se izrekli, glasovali proti. Jeziček na tehtnici naj bi bili glasovi evroskeptikov, Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) z 62 sedeži, pri katerih von der Leynova v zadnjih dneh intenzivno lobira.
Brglez proti, Fajonova se še odloča
Si pa lahko von der Leynova obeta večinsko podporo med slovenskimi evropskimi poslanci. Podporo so napovedali vsi štirje slovenski evroposlanci iz vrst EPP; Romana Tomc in Milan Zver (SDS), Franc Bogovič (SLS) in Ljudmila Novak (NSi). Liberalca iz LMŠ Irena Joveva in Klemen Grošelj še nista sporočila svoje odločitve, nagibala pa naj bi se k podpori. Edini, ki von der Leynove jasno ne bo podprl. je Milan Brglez (SD), njegova strankarska kolegica Tanja Fajon pa se še odloča o podpori. Neuradno bo odvisna od tega, ali ji bo uspelo kaj iztržiti v zvezi s svojo komisarsko kandidaturo. Po napovedih naj bi vlada izbrala slovenskega kandidata za evropskega komisarja na svoji zadnji predpočitniški seji v četrtek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta