Velesile in slovenska politika: SDS, ZDA in Petrol

Uroš Esih Uroš Esih
21.02.2020 17:56

Kako aktualno problematiziranje lanskega podpisa memoranduma o sodelovanju med Petrolom in rusko družbo T Plus, ki je pod ameriškimi sankcijami, razkriva, kdo ima v slovenski politiki ameriško in kdo rusko podporo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada Rf

Negotovo politično situacijo v Sloveniji, ko ni jasno, ali bo Janez Janša sestavil svojo tretjo vlado ali pa se bo uresničil načrt o predčasnih volitvah odstopljenega predsednika vlade Marjana Šarca, pozorno spremljajo tudi tuje države, sploh pa največje, ki imajo v Sloveniji pomembne geopolitične in gospodarske interese. Nobena skrivnost ni, da bi ZDA pri uresničevanju njihovih interesov v Sloveniji najbolj ustrezalo, če bi desnosredinsko vlado sestavil Janez Janša, ki velja za trdnega ameriškega zaveznika. Na drugi strani Rusiji Janševa vlada ne ustreza, saj bi se možnosti za razvoj gospodarskih in političnih odnosov med državami poslabšale glede na situacijo v času vlade Marjana Šarca.

Za SDS ameriška sankcijska lista nad evropsko

Marjan Šarec je lani v začetku septembra z močno gospodarsko delegacijo obiskal Rusijo. Del gospodarske delegacije, ki seveda ni bila del uradne delegacije, je bil tudi nekdanji predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik. Petrol je v Moskvi podpisal memorandum o sodelovanju z družbo T Plus grupa pri projektih optimizacije sistemov za daljinsko ogrevanje v Rusiji. Glavni cilj memoranduma je vzpostavitev partnerstva in razvoj dolgoročnega, učinkovitega in vzajemno koristnega sodelovanja med T Plus grupo, ki je tudi največje zasebno rusko podjetje za proizvodnjo toplote in električne energije.

Ameriški interesi proti ruskim

Na današnji seji komisije za nadzor javnih financ je državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Matej Marn pojasnil, da omenjeni družbi in Vekselberg niso na listi omejevalnih ukrepov EU proti Rusiji, zato v uniji ni pravnih zadržkov za poslovanje z njimi. Ministrstvo je sicer Petrol opozorilo na obstoj ameriških sankcij, vendar pa na poslovne odločitve podjetij ne morejo vplivati, zato so memorandum podpisali. Kljub tem argumentom pa so pobudniki sklica seje iz vrst SDS sprejeli sklep komisije, ki pristojnim predlaga, naj sprejmejo sklep o umiku podpisa z memoranduma o sodelovanju med Petrolom in T Plus.
Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović je pojasnila, da posla ni bilo. Kljub temu bodo po njenih besedah preverili okoliščine podpisa in njegov učinek na poslovanje družbe. "Sprejeli bomo odločitev v dobro Petrola," je povedala nova prva dama Petrola, pred tem zaposlena kot finančna direktorica v jeseniškem SIJ Acroniju, ki je v večinski ruski lasti. Drobne Popovićeva je bila tudi med prvimi, ki jo je nedavno sprejel novi ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Rafailovič Ejvazov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta