(VIDEO) Ljubljansko letališče opremljeno z novim skenerjem za učinkovitejši pregled potnikov

Gregor Grosman Gregor Grosman
07.02.2023 12:21

Fraport Slovenija je na ljubljanskem letališču na točki za varnostni pregled potnikov namestil sodoben telesni skener. Omogočil bo večjo varnost in višjo pretočnost potnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi telesni skener na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana 
Fraport Slovenija

Že po zaključku gradnje novega potniškega terminala, ki so ga odprli sredi leta 2021, so pri družbi Fraport Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, napovedali nabavo telesnega skenerja. Sedaj so ga namestili na točki za varnostni pregled, takoj za detektorjema kovin. Potnik, ki se želi vkrcati na letalo, mora tako najprej skozi vrata z avtomatsko zaznavo letalskih vozovnic, oddati prtljago, ki gre skozi rentgen, in stopiti skozi detektor kovin, nato pa, če bo potrebno, še za nekaj trenutkov obstati v določeni pozi v telesnem varnostnem skenerju. 

Gre za skener QPS201 proizvajalca Rhode &Schwarz. Pri Fraportu Slovenija pišejo, da je sistem zasnovan tako, da je naprava enostavna za uporabo, intuitivni grafični zasloni pa zahtevajo minimalno usposabljanje zaposlenih. Potnik se mora pri skeniranju postaviti v držo z razmaknjenimi nogami in spuščenimi rokami (nekateri telesni skenerji zahtevajo, da roke potniki dvignejo nad glavo), takšna drža naj bi bila za potnike udobna, hkrati pa zagotavlja učinkovit varnostni pregled, ki traja le nekaj sekund, so pojasnili pri Fraportu in dodali, da skener opravi pregled s pomočjo neškodljivih nizkoenergijskih radijskih valov, ki omogočajo ohranjanje zasebnosti. Vse sumljive predmete operater namreč pregleduje označene na silhueti človeka - avatarju. Za razliko od detektorjev kovin sistem QPS201 zaznava vse vrste potencialno nevarnih predmetov, od kovinskih, keramičnih, plastičnih in tudi tekočih.

Tehnologija, ki jo skener uporablja za delovanje, je zelo podobna tisti, ki jo uporabljamo doma, to so mobilne naprave, Wi-Wi usmerjevalniki, je pojasnil Dušan Sofrić, vodja varnosti in varovanja v Fraportu Slovenija. Dodaja, da nenehno spremljajo tehnološke trende na področju varovanja civilnega letalstva in si prizadevajo za njihovo vpeljavo tudi na ljubljanskem letališču. Lani so tako namestili tudi sodoben sistem za odkrivanje eksplozivov v oddani prtljagi. Z novim skenerjem si želijo med drugim skrajšati še čakalne vrste v konicah, saj zagotavlja nizko pogostost lažnih alarmov, kar zmanjšuje potrebo po ročnih pregledih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta