(VIDEO) Magna: Danes iz Hoč v Gradec 24 zlakiranih karoserij

Srečko Klapš Srečko Klapš
19.03.2019 12:15

Magna Steyr je danes začela s poskusno proizvodnjo v hoški lakirnici, sprva z osmimi karoserijami na dan, ki jih v Gradec prevažajo s tovornjaki na plinski pogon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Danes zjutraj je Magna Steyr v hoški lakirnici obeležila prvi dan poskusne proizvodnje s podpisi zaposlenih na belo karoserijo jaguarja E-Pace. David Adam, vodja projekta Magna Nukleus in bodoči direktor družbe Magna Slovenija, je dejal, da so poskusno proizvodnjo začeli po blokih z osmimi karoserijami na dan. Prvih 24 so s posebej prirejenimi tovornjaki na plinski pogon, na katere so naložili po šest karoserij, že prepeljali v matično tovarno v Gradec.
"Ker smo želeli biti okoljsko in ekonomično učinkoviti, smo se z avstrijskimi in slovenskimi pristojnimi organi dogovorili, da prikolice tovornjakov podaljšamo in nanje naložimo po šest karoserij, namesto štirih." Adam je še dejal, da trenutno v Hočah zaposlujejo okoli 200 ljudi, od tega jih je osem takih, ki so predhodno že delali v graški tovarni, dva vključno z njim pa sta Avstrijca. 
{embed_youtube}https://youtu.be/svLO27yCE4g{/embed_youtube}
Glede na to, da je zmogljivost nove lakirnice bistveno večja od začetnih le osem karoserij dnevno, je Adam pojasnil, da še vedno prilagajajo posamezne proizvodne faze ter da bodo šele konec maja sposobni v eni dopoldanski izmeni dnevno zlakirati od 100 do 130 karoserij.
Miran Kolarič, vodja oskrbovalne verige, je dodal, da je trenutno v uporabi šest kamionov, ki krožijo med graško in hoško tovarno, sicer pa imajo za ta namen 17 tovornih vozil na plinski pogon. Dodal je še, da logistika poteka v dveh izmenah od 6. do 22. ure. O prvem pravem delovnem dnevu pa je dejal, da sicer prihaja do določenih težavic, saj da zagon tako kompleksne proizvodnje predstavlja velik zalogaj, a jih obvladujejo in sproti odpravljajo. V to smo se prepričali tudi sami, saj so med našim obiskom usposobili enega od električnih viličarjev, ki nakladajo karoserije na tovornjake.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta