(VIDEO) ​​Ministrica Simona Kustec, ki so ji pokazali "eno samo sliko", spet o mariborskih dijakih: "Ne bodo dobili nobene kazni"

M.R.
16.03.2021 10:56
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je med razpravo o interpelaciji, ki jo je sicer uspešno prestala, spet spregovorila o dijaškem protestu v Mariboru. Kot je znano, je na novinarski konferenci pred manj kot dvema tednoma dejala, da morajo dijaki, ki so s shodom zahtevali vrnitev v šole in bili zato oglobljeni oziroma bodo morali oni ali njihovih starši pred sodnika, prevzeti odgovornost.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tv Slovenija 3/vlada Rs

Simona Kustec je javnost razburila z izjavo, ki jo je dala na novinarski konferenci 4. marca. Vlada jo je na spletni strani povzela z naslednjimi besedami: "Glede postopkov proti 7 dijakom, ki so pred tedni protestirali v Mariboru, je ministrica mnenja, da mladi vstopajo v svet odraslosti, s čimer tudi postajajo odgovorni za svoje odločitve, za katere naj prevzemajo tudi odgovornost." Predvsem pa so razburile naslednje besede ministrice na tej konferenci: "Če me vprašate osebno, pa vam lahko rečem samo to, da gre za mlade odrasle ljudi, za katere vsekakor verjamem, da razumejo in tudi prevzemajo odgovornost za svoja dejanja. To je tisti prvi korak v svet odraslosti." 

Včeraj pa je v parlamentu pojasnjevala, da je bila o protestu obveščena pred novinarsko konferenco: "Jaz sem bila o njem obveščena, točno preden sem odhajala na tiskovno konferenco, kjer sem bila o tem tudi vprašana. Obveščena sem bila pa na ta način, da so se zgodili protesti, pokazali pa so mi sliko s teh protestov. Eno samo sliko so mi pokazali. Na tej sliki so bili trije dijaki, nosili so transparent, bili so na varnostni razdalji drug do drugega in nosili so masko. In tisto, kar je bil moj odziv in moja prva misel, je bila, poglej, še ena skupina dijakov, ki se odgovorno obnaša, ki razume in hkrati sporoča svoj glas. Je res, da jaz nisem, ko sem pojasnjevala, da so nam za zgled in da podpiram in da spoštujem način njihovega delovanja in tudi odgovornost, ki jo v teh težkih časih prevzemajo, kazala zraven še slike, ker sem mislila, da je to to. Vendar pa očitno po tem, kar se je zgodilo, ker danes spet poslušam, si težko mislim kaj drugega kot to, da je pač tole odraz stanja, v katerem se ta trenutek nahajamo, ko v resnici pohvala za zgled postane očitno uporabno orodje zato, da se verjetno mene osebno spet izpostavlja kot neko arogantno osebo. Poglejte, ni bilo in, verjemite, da ni na tak način bilo mišljeno, ker sem videla to, kar je predstavljalo zgled. Zakaj so bili in na kakšen način zaradi samih delovnih nalog nekoga drugega potem narejeni tam popisi, tega pa jaz ne vem. Tudi ni to stvar moje odgovornosti. Ampak po tisti sliki sodeč jaz mislim, da smo lahko vsi samo zelo ponosni na te dijake in da vsekakor ne bodo dobili nobene kazni, ker razloga za njo sodeč po tisti sliki v resnici ni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta