(VIDEO) Ministrstvo za izobraževanje priporoča šolam, naj učiteljem in učencem predvajajo Okornova promocijska filma. Kakšen je odziv?

24.09.2021 10:01
Filma o covidu-19 in promociji cepljenja dvigata prah. Ravnatelji poudarjajo, da je vse bolje od prisile, a da ni v njihovi pristojnosti, da bi tovrstne filme predvajali v šoli. Pečan: "Če že, naj k cepljenju pozove ministrica!"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitja Okorn
Mediaspeed

"Jaz se še nisem cepil, ker sem mlad in zdrav," je uvodna poved režiserja Mitje Okorna v napovedniku k dokumentarnemu filmu, ki ga je posnel s prebolevniki, njihovimi bližnjimi in zdravstvenim osebjem. Od danes do nedelje bodo celoten dokumentarni film predvajale vse "večje televizijske hiše", torej prvi program javne televizije, Pop TV in Planet TV.

Dopis ministrstva za izobraževanje

Dopis, pod katerega sta podpisani vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolo Helena Kujundžić Lukaček in generalna direktorica direktorata za srednje in višje šolstvo Nataša Kranjc, zaključujejo z zahvalo, "če boste oba filma prepoznali kot možni gradivi pri osveščanju zaposlenih in starejših učencev in dijakov o bolezni covid-19."

Učitelji naj bi dijakom predvajali Okornov promocijski film 
Sašo Bizjak

A prvi odzivi kažejo, da dopis ni naletel na odobravanje ravnateljev. Gregor Pečan, ravnatelj in predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnih in glasbenih šol pravi, da je sicer vse boljše od prisile k cepljenju. "A promocija cepljenja ne sodi v našo pristojnost. Za to je zadolženo zdravstvo," poudarja Pečan, ki se sprašuje, zakaj, če že so želeli promovirati cepljenje med mladimi, tega ni storila ministrica za izobraževanje Simona Kustec z nastopom na televiziji. Tako učencem oziroma njihovim staršem dopisa ne bo posredoval, učiteljem pa ga bodo zgolj  posredovali na elektronsko pošto, čeprav sam ocenjuje, da je to že poskus vplivanja na osebno mnenje. Ravnateljica Srednješolskega izobraževalnega centra Ljubljana Frančiška Al Mansour pa bo dopis zgolj obesila na oglasno desno v zbornici in ga objavila na spletni strani šole. "Mi nimamo ur in predmeta, kot je zdravstvena vzgoja, v okviru katerega bi jim ta film predvajali. Poleg tega so v razredu dijaki z različnimi prepričanji, če bi ga predvajali vsem, bi to lahko pomenilo že vsiljevanje določenih idej," pojasnjuje ravnateljica, ki dodaja, da so sami že v začetku tega šolskega leta povabili na šolo študente medicine s stojnico na hodniku: "In tam je lahko vsak, ki ga je zanimalo, o bolezni in cepljenju tudi vprašal."  

Tudi Zarja Muršič, znanstvena komunikatorka in sodelavka covid-19 Sledilnika, se je kot nekdanja dijakinja Gimnazije Vič v Ljubljani odzvala na povabilo šole in dijakom preko zooma odgovarjala na vprašanja glede same bolezni kot cepljenja. Sama, razen napovednika dokumentarca, celotnega filma še ni videla. Se ji pa zdi pozitivno, da so končno v promocijo cepljenja in razblinjanje strahov vključili prebolevnike. "Ljudi veliko bolj od znanstvenih razlag in golih številk prepričajo osebne zgodbe tistih, ki so covid preboleli." Pomisleke samih ravnateljev razume, če se je spet zgodilo, da jim je bila zgolj poslan dopis, ne da bi jim bilo prej pojasnjeno, kaj in kako. Meni, da bi bilo dobro, da bi bili pred oblikovanjem tovrstnih filmov za mnenje povprašani tudi ravnatelji, ki najbolj poznajo pomisleke in strahove tako zaposlenih kot učencev in dijakov. Prav tako pa bi bilo dobro, dodaja, če bi vlada posnela še kakšno promocijsko gradivo, kjer bi mladi sami zastavljali vprašanja o covidu strokovnjakom. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta