(VIDEO) Podjetje, ki letno ustvari manj kot milijon evrov prihodkov, dobilo večmilijonski posel za dobavo mask

M.R.
26.03.2020 15:38

O pogodbi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu ne ve nič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti na današnji redni novinarski konferenci vlade ni imel podatka o pogodbi, ki naj bi jo po poročanju spletnega portala Necenzurirano.si 20. marca podpisala direktor hoškega podjetja MD Global Logistics Matjaž Dolenec in direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek
Cantarutti je sicer državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo že od konca leta 2014. Danes je na novinarski konferenci predstavil stanje zalog zaščitne opreme v Sloveniji. Za to pogodbo pa je dejal, da je ne pozna. 
Šlo naj bi za pogodbo za nabavo 2,8 milijona zaščitnih mask, ki so jo danes objavili na omenjenem spletnem portalu, posel pa naj bi bil vreden 10 milijonov evrov. "O tej pogodbi nimam podatka," je odgovoril Cantarutti na novinarsko vprašanje. Na portalu Necenzurirano poročajo, da ima podjetje v poslu "zgolj vlogo posrednika, ki si obeta več milijonov evrov zaslužka"
{embed_youtube}https://youtu.be/h4e3WlcfBJ0{/embed_youtube}
Po pogodbi naj bi podjetje moralo zavodu dobaviti 2,8 milijona zaščitnih mask tipa FFP2. Te imajo tudi filter z aktivnim ogljem in izdihovalni ventil ter tako predstavljajo učinkovito zaščito proti koronavirusu. Do jutri bi morale biti maske dostavljene na mariborsko letališče, Cantarutti pa je napovedal, da bodo prve dobave realizirane prihodnji teden. 
Za vsako masko bi po poročanju portala država plačala 3,56 evra brez DDV, nabavna vrednost teh mask pa naj bi bila na trgu precej nižja. Tako bi podjetje, če bi pri vsaki maski zaslužilo en evro, zaslužilo kar 2,8 milijona evrov, predvidevajo na portalu Necenzurirano. 
Na portalu se še sprašujejo, kako je lahko podjetje, ki letno ustvari manj kot milijon evrov prihodkov, dobilo tako velik posel z državo. Ob tem pojasnjujejo, da na odgovore ministrstva čakajo od včeraj. Cantarutti je sicer pojasnil, da so pregledali nekaj manj kot tisoč ponudb in predlogov ter jih ocenili. Posredovali so jo na novo medresorsko komisijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta