(VIDEO) V Mariboru potrjen prvi primer južnoafriške variante koronavirusa v državi. Ob zdravniku, ki se je vrnil s safarija v Namibiji, še dva okužena

Obolela sta bila s prvo osebo, ki je vmes dobila ime, v Afriki in imata najverjetneje tudi južnoafriški sev virusa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Poklukar: "Spoštovane državljanke in državljani, sporočiti vam moram, da smo danes v Sloveniji potrdili prvi primer južnoafriškega seva novega koronavirusa oziroma tako imenovano različico B1351."
Robert Balen

Da so v mariborski regiji potrdili prvi primer tako imenovane južnoafriške različice koronavirusa v Sloveniji, je na večerni tiskovni konferenci sporočil novi minister za zdravje Janez Poklukar in vse pozval k dodatni previdnosti. 

Po povedanem gre za primer zdravnika z nevrokirurgije UKC Maribor, ki se je bil v začetku tedna vrnil v službo po počitnicah v Afriki in je delal v ambulanti, o čemer smo v Večeru poročali. Bil je cepljen proti covidu-19, in to z dvema odmerkoma cepiva, a minister je nocoj rekel, da izkušnje po svetu kažejo, da cepljenje ali prebolelost ni garancija, da se ne zboli za novo varianto virusa.  

Po naših podatkih je zdravnik Matjaž Voršič, bil je na safariju v Namibiji, državi, ki je na rdečem covidseznamu.

Zaenkrat dodatni ukrepi niso potrebni

Epidemiološka služba je na terenu ugotovila vse visokorizične kontakte ter štiri osebe napotila na testiranje in deset v karanteno. "Dve osebi, ki sta se s prvo vrnili iz Afrike, sta oboleli, najverjetneje imata tudi južnoafriški sev," je povedal minister.

Ocenjuje se, da so detektirani vsi visokorizični kontakti, zato zaenkrat dodatni ukrepi niso potrebni.

Je pa z nacionalnim laboratorijem in Inštitutom za mikrobiologijo dogovorjeno, da bodo z mariborskega območja namesto dosedanjih 10 odstotkov pozitivnih testov tedensko sekvencionirali 30 odstotkov. "Gre za previdnostni ukrep," je povedal.

"Pomladansko rajanje ni najboljši zgled"

Današnji primer kaže na to, da epidemije ni konec. "Pomladansko rajanje, ki ga gledam po mestnih ulicah, ni najboljši zgled v situaciji, v kateri smo se znašli," opozarja Poklukar.

Ponovil je poziv k spoštovanju preventivnih ukrepov v epidemiji: "Nosimo maske, držimo distanco, zračimo prostore, razkužujemo roke in v primeru, da zbolimo, se umaknimo v samoizolacijo oziroma če smo v visokorizičnem kontaktu, se umaknimo v karanteno."

Če ni nujno, ne v tujino

Minister državljanom tudi odsvetuje nenujna potovanja v tujino: "Številne države okoli nas imajo ta trenutek težke epidemiološke situacije, slabše kot Slovenija, predvsem pa imajo višje odstotke novih sevov, ki jih zaenkrat pri nas na srečo nimamo."  

Za južnoafriški sev je znano, da se širi bistveno hitreje od različice virusa, ki jo imamo pretežno pri nas, je povedal novi minister za zdravje.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta