Vindišar: Delodajalci še ne morejo do hitrih testov za samotestiranje, posameznik gre lahko na hitri test brezplačno, a ne k zasebniku

M.R.
09.11.2021 09:44

V ponedeljek je bilo s PCR testi potrjenih 3344 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 7615 testov, kar pomeni, da je delež pozitivnih skoraj 44-odstoten. Poleg tega je bilo opravljenih še 55.175 hitrih antigenskih testov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Franc Vindišar

Gordana Possnig

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh tako znaša 1785 (včeraj 1735), povprečje potrjenih primerov v zadnjih 7 dneh pa je naraslo na 3178 (včeraj 2862), so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V državi je po oceni trenutno aktivnih 37.669 primerov okužb. 

Z enim odmerkom je bilo v Sloveniji cepljenih 1.197.399 ljudi, od tega jih je oba odmerka prejelo 1.125.510.

V bolnišnicah se zdravi 874 pacientov s covidom-19, od tega jih je 193 na oddelkih za intenzivno nego. 12 bolnikov je včeraj umrlo. 

Vindišar: Trenutno v bolnišnicah na voljo 963 postel

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je poudaril, da je epidemično stanje v državi skrajno resno. V povprečju je bilo v zadnjem tednu v bolnišnice sprejetih nekaj manj kot sto bolnikov dnevno. Ta trenutek je na voljo v bolnišnicah 963 postelj za bolnike s covidom-19, od tega jih je 213 namenjenih pacientom, ki potrebujejo intenzivno nego. Zaradi povečevanja števila postelj na intenzivnih terapijah so morali znižati tudi standarde, poudarja sekretar.

Pripravljajo se seznami kadrov, ki bodo na voljo med posameznimi izvajalci določenih zdravstvenih storitev. Vindišar meni, da bi se moral ob teh podatkih zamisliti vsak pri sebi, saj se mu lahko zgodi, da bo že kmalu tudi sam zbolel. Javno zdravstvo je v Sloveniji trenutno preobremenjeno. Pozval je tudi k doslednemu upoštevanju pogoja PCT.

Ministrstvo za zdravje je po besedah Vindišarja vse cepilne centre pozvalo, naj zagotovijo vse razpoložljive kapacitete in hkrati zagotovil, da je cepiv dovolj. 

Brezplačno testiranje s hitrim testom je po besedah Vindišarja na voljo pri vseh izvajalcih, ki so v mreži javnega zdravstva (javni zavodi in tudi koncesionarji). Pri zasebnikih testiranje ni brezplačno. Maksimalna cena za opravljanje testa lahko znaša 7,5 evra.

Na vprašanje, kje lahko delodajacli dobijo hitre teste za samotestiranje, pa je Vindišar odgovoril, da se protokol glede tega še usklajuje z ministrstvo za gospodarstvo. "Mislim, da bo v nekaj dneh protokol objavljen," je dodal. 

V gostinskih lokalih le sedeča postrežba

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc pa je povedal, da se v gostinstvu, ki lahko obratuje le med 5. in 22. uro, omogoča le sedeča strežba. Pri vhodu mora biti navedeno število, ki jih lahko posamezni obrat sprejme. Ples in slavja v gostinskih lokalih so prepovedani, zaprti so tudi nočni lokali.

Dostava hrane in pijače ter tudi prevzem sta po 22. uri še vedno dovoljena. Začasno ni dovoljeno izvajati sejmov in kongresov, če pa gre za kongrese zaposlenih, pa so ti znotraj podjetja dovoljeni. Na bencinskih servisih je pogoj PCT potreben, ni pa ta obvezen za kupce v živilskih trgovinah in trgovinah za nujne potrebščine izven nakupovalnih središč. 

Morajo pa v teh prodajalnah upoštevati omejitev števila strank , ki je omejena s površino (10 kvadratnih metrov na posamezno stranko). Enaki pogoji veljajo tudi za specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki (lekarne, optiki, specializirane prodajalne medicinskih pripomočkov).

Šolanje ob testiranju in maskah

Če bo veliko staršev, ki samotestiranja v šolah ne bodo dovolili, se bo moralo ministrstvo odločiti, da se bodo otroci šolali na daljavo, je povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec. Če bo v posameznem oddelku v osnovnih šolah otrok, ki se ne bo samotestiral, mora ta otrok ostati v razredu v varnem okolju, kar je lahko po besedah sekretarja "od primera do primera zelo različno". "Če pa tega ravnatelj ni zmožen zagotoviti, pa ima na voljo še druge stvari," je dodal, pri tem pa omenil inšpekcijsko službo in posvet z ministrstvom in možnost, da za določen oddelek, več oddelkov ali celo celo šolo uvede izobraževanje na daljavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta