Vinotour le ne bo postal le Tour

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
25.09.2016 19:08
Ob 35. kmečkem prazniku so imeli v Svečini prvič letos srečo z vremenom. Pomladna pozeba je najbolj prizadela prav te kraje, a nekaj pridelka vendarle bo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vino - včasih kar malce na silo - povezujejo z drugimi pridelki, hrano, glasbo, kulturo, umetnostjo in še z marsičim. Bolj redko pa s športom, rekreacijo in zdravim načinom življenja. A prav to že kakih deset let redno počnejo v Svečini, po nekaj letih se je z njimi povezal še Ratsch na avstrijski strani. Vino je namreč izredno zdrava pijača z obilico koristnih snovi - a piti ga je treba zmerno, da alkohol ne zamegli razsodnosti.

Pika Radmilovič
Špela

Letina slabo kaže

A zaradi hude pomladne pozebe, kot je v teh krajih menda ne pomnijo že 70 let, imajo vinogradniki že vse leto več skrbi kot veselja. Poleti so dvakrat imeli še točo. Pridelka bo torej malo, za rehabilitacijo trsov bo treba skrbeti vsaj še nekaj let (to pa avtomatsko pomeni manjši izplen).

Slovensko-avstrijske razlike

Je pa ob prehodu meje mogoče brž opaziti razlike. Pri urejenosti okolja in objektov se te sicer zmanjšujejo. A že pri infrastrukturi so celo vse bolj očitne. Ceste na avstrijski strani so mnogo bolje vzdrževane - ko naletiš na dotrajan in razpokan asfalt ali makadam, z gotovostjo veš, da si spet v Sloveniji. Gostinsko-turistični objekti so na avstrijski strani mnogo bolj oblegani, na njihovih parkiriščih je vedno tudi precej slovenskih avtomobilov.
Izrazito v slovensko prid pa je odnos do obiskovalcev. Na naši strani so pohodnike povsod gostoljubno pričakali, jim postregli vino, žganje ali domači sok in še kak prigrizek ... Na avstrijski pa bi najraje - sicer prijazno, a vendarle - zaračunali že kozarec vode iz pipe.

Kraljica in princese

Pohod se je v čudovitem sončnem vremenu končal ravno ob začetku že 35. kmečkega praznika v središču Svečine s številnimi stojnicami, kulturnim programom, folklornimi nastopi, srečanjem pihalnih godb, zanimivimi razstavami v gradu in obiskom slovenskih vinskih kraljic. Prav v Svečini so prvi pri nas ustoličili svojo že leta 1987, ko je to postala

Anka Halič

. Sprva so kraljico izbirali vsako leto, od leta 1990 pa vsaki dve. A tamkajšnje visočanstvo ostaja nekaj posebnega. Za Svečinčane so druge kraljice - večinoma mladenke iz vinogradniških družin - pravzaprav princese. Njihova kraljica je namreč vedno gospodarica vinogradniškega posestva, torej zrela in izkušena gospa. V soboto se je slovesno poslovila dosedanja kraljica

Sabina Valdhuber

, včeraj pa je bila na osrednji prireditvi okronana njena naslednica

Andreja Dreisiebner

.

Anje Roj
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta