Virusi: Če bi imeli cepivo, bi se cepili?

Andreja Kutin Lednik
06.02.2020 18:25

Pojav koronavirusa je sprožil globalen preplah in v številnih laboratorijih iščejo cepivo proti njemu. A mariborski skrbniki javnega zdravja poudarjajo, da je pri nas večja možnost okužbe z gripo, pa imamo zelo nizko precepljenost proti temu virusu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karin Mlakar, dr. Olivera Stanojević Jerković, Zoran Simonović in Sanja Vuzem.
Igor Napast

Epidemiološka služba je pričela spremljati pojav atipičnih pljučnic že v sredini decembra 2019. Takrat smo bili seznanjeni z dogajanjem v mestu Wuhan in smo ga spremljali vsakodnevno. V tistem času povzročitelj pljučnic še ni bil znan, vsi znani povzročitelji pa so bili z mikrobiološkimi testi izključeni. Šele 30. decembra je Kitajska sporočila, da gre za novo obliko virusa iz družine koronavirusov," opiše seznanjanje z novim koronavirusom dr. Zoran Simonović, vodja delovne skupine za nalezljive bolezni pri mariborski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Smrtnost je od dve- do štiriodstotna

Število okuženih zelo hitro narašča, večina potrjenih obolelih je na Kitajskem, poleg tega je bil virus potrjen še v 27 državah sveta, v enajstih se je tudi prenesel s človeka na človeka. Inkubacijska doba je relativno dolga, do 14 dni. Večina okuženih preboli okužbo v obliki blagega respiratornega infekta, podobnega gripi. Okoli 10 odstotkov bolnikov zboli v težji obliki, smrtnost zaradi koronavirusa pa je od dve- do štiriodstotna. "Predvidevamo, da se bo ta odstotek še nekoliko znižal. Sedaj (5. februarja) je 24.600 potrjenih obolelih, obstaja pa verjetnost, da podobno število ljudi zboli za lažjo obliko, ne obišče zdravnika in niso prešteti v statistikah, kar pomeni, da se odstotek umrlih dodatno zniža," pravi Simonović in doda, da bi se tako umrljivost lahko celo približala umrljivosti zaradi gripe. "Veliko je vprašanj, kdaj bo razvito cepivo proti koronavirusu. Pa se bomo, ko bomo imeli cepivo, tudi cepili? Kajti cepivo proti gripi imamo že sedaj, pa se cepi zanemarljiv del slovenskih državljanov," poudarja strokovnjak za nalezljive bolezni. V večini severno- in zahodnoevropskih držav se namreč proti gripi cepi več kot 50 odstotkov vseh starejših od 65 let. V Sloveniji je bil ta delež zadnja leta okoli 10 odstotkov in je med najnižjimi v EU.

Kužne so tudi površine

Za preprečevanje širjenja koronavirusa strokovnjaki sedaj odsvetujejo nenujna potovanja na Kitajsko in izpostavljajo temeljito higieno rok, kar pomeni umivanje rok s toplo vodo in milom vedno, preden bi lahko z rokami prenesli virus v telo. A to velja pravzaprav za vse viruse, ki se prenašajo kapljično. "Vemo, da so vstopno mesto za okužbo sluznice - usta, nos in oči. Virus se lahko prenaša kapljično, neposredno z osebe na osebo, a tak prenos je možen le, če sta osebi manj kot meter in pol vsaksebi. Večkrat pride do prenosa virusov tako, da se dotaknemo površin, ki so okužene z izločki okuženega, in potem preko ust, nosu in oči prenesemo v telo. Zato je treba poskrbeti za higieno rok, preden se dotaknemo obraza," opozori Simonović.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta