Višja minimalna plača 70 tisoč delavcem

Jelka Zupanič
14.12.2018 17:56

Z novim letom bo minimalna plača 667 evrov neto, sledil bo njen dvig za še najmanj 4,5 odstotka, od 1. januarja 2020 bo znašala 700 evrov neto. Takrat bodo znesku pridali še dodatke: za minulo delo, pogoje dela in uspešnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že januarja bo na minimalcu 70 tisoč delavcev, saj jih ima zdaj okoli 20 tisoč le 20 evrov več, kot znaša minimalna plača.
Tit Košir

Trenutek, ko so poslanci že sredi decembra uzakonili, da bo čez dva tedna minimalna neto plača namesto 638 evrov znašala 667 evrov ali skoraj 30 evrov več, čez dobro leto pa 700 evrov neto, tokrat ni pristal na naslovnicah. Delodajalci ga niso pospremili s protestnim sporočilom za javnost, sindikati ga niso posebej pohvalili. Je pa ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer ponovila, kako vesela je bila tega trenutka. V ministrstvu menijo, je spomnila, da "je to področje nujno treba urediti, da delavcu omogoča pravično plačilo in s tem tudi dostojno življenje".

Vsaj za petino višja minimalna plača od praga revščine

Tudi poslanci, zlasti Luka Mesec iz Levice, niso skrivali zadovoljstva, četudi so morali pri urejanju minimalne plače stopiti na zavoro in tudi popustiti. A so s kompromisom minimalno plačo potisnili v za najnižje plačane delavce bolj varno naročje zakonodaje. Tako dvig minimalne plače ne bo več vsakič odvisen od političnih, gospodarskih in čisto človeških nečimrnosti. Po letu 2021 bo višino minimalne plače krojila kar formula. Tako naj bi se končalo vsakokratno pogajanje za dvig minimalne plače, četudi bo njena višina še odvisna tudi od hipnih razmer in socialnega čuta družbe.

Dodatki bodo posebej plačani čez leto dni

Dodatek za delovno dobo ali tako imenovano minulo delo, nagrade, dodatek za poslovno uspešnost, za delovno uspešnost in tudi dodatek za težje razmere dela naj bi ostali v minimalni plači še leto dni. Prihodnjega januarja jih bodo morali delodajalci delavcem dodati k plači, torej plačati posebej. Ker bo takrat minimalna plača 700 evrov neto, bo to pomenilo, da bodo k 700 evrom osnovne plače delavci z minimalno plačo prejeli tudi pripadajoč odstotek plačila za minulo delo, drugi morebiti ne oziroma le tam, kjer izplačujejo druge dodatke tudi svojim delavcem z več kot minimalno plačo.

Delodajalci pričakujejo, da bo popustila pri davkih država

Kaj po sprejetju zakona o minimalni plači čaka tiste, ki delavce plačujejo z minimalno plačo? Že kmalu bo na minimalcu 70 tisoč delavcev, saj jih ima zdaj okoli 20 tisoč le 20 evrov več, kot znaša minimalna plača. Januarja bo minimalec tudi njihova plača. Za manj kot 700 evrov neto zdaj po Luki Mescu, koordinatorju Levice, dela 120 tisoč delavcev.
Veliki delodajalci, prostovoljno združeni v Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), in tisti iz podjetništva in obrti v obrtno-podjetniški zbornici so vladi že sporočili, da bodo imeli stroške in naj jim stopi nasproti. Plače naj razbremeni davkov. Že prihodnje leto in vsaj za 250 milijonov evrov, so bili konkretni v GZS. Razlika med bruto in neto plačo je prevelika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta