Višje neto plače januarja časti država

Jelka Zupanič
29.11.2019 17:41

Za 12,16 evra mesečno višjo neto plačo bi prinesla januarja povprečna plača, za 20,61 evra poldruga povprečna plača, za 53,49 evra dve povprečni plači, za 66,82 evra tri in za 92,39 evra mesečno višjo neto plačo pet povprečnih plač.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikati so nedavno zahtevali višje plače za vse zaposlene v Sloveniji.
Robert Balen

Če ste imeli septembra povprečno slovensko plačo 1712,11 evra bruto in vam je po plačilu prispevkov in dohodnine ostalo 1121,47 evra neto, se lahko veselite januarja. Zaradi nižje dohodnine bi bila taka vaša neto plača mesečno januarja za 12,16 evra višja (v tabeli). Bolje bi bilo, če bi zapisali, da bo povprečna neto plača po novem letu za okoli 12 evrov višja, saj bo od vsakokratne višine povprečne plače odvisno, koliko centov več kot 12 evrov nižjo dohodnino boste plačevali. Takrat bo tudi lažje reči, da bo okoli 31 tisoč posameznikom, ki so se avgusta vrteli malo pod in malo nad povprečno bruto plačo (v preglednici med 1700 in 1799 evrov), država dvignila neto plačo za 145 ali morda celo za 150 evrov letno. Dobro pa je, da ne pozabimo, da višje neto plače v prihodnjem letu časti država in da bo čez 800 tisoč zaposlenih začelo za višjo neto plačo delati že jutri. Decembrsko plačo nam bodo namreč izplačali januarja, ko bodo že veljale nove, višje dohodninske olajšave in tudi spremenjena dohodninska lestvica, zato bomo akontacijo dohodnine plačali že po novem.

Najpogostejši plači sežeta do tisočaka evrov

Zelo smo si želeli napisati, koliko višjo neto plačo lahko januarja pričakujejo ljudje, ki jih druži - četudi tega sploh ne vedo - najpogosteje izplačana plača. A zneska najpogostejše plače, ki jo je septembra letos ali pa lani prejelo največ zaposlenih, nismo izvedeli, četudi so se trudili, da bi ga izbrskali tako statistiki kot v finančni upravi. V slednji so pripravili tudi izračune, koliko višje bodo tipične neto plače, če bi že danes veljala nova dohodnina. Izhajali so namreč iz septembrskih, zadnjih uradno znanih podatkov o plačah.

Kdor prejema tisočaka, bi imel letno za 12,24 evra višji neto

Najpogosteje izplačane plače so skratka minimalne plače ali tiste tik nad njimi. Koliko višje neto plače si lahko zaposleni s temi plačami in brez olajšav za vzdrževane družinske člane obetajo v prihajajočem letu? Pri trenutni minimalni plači 886,63 evra dobi delavec neto 667,11 evra, ko bo začel januarja veljati spremenjeni zakon o dohodnini, bo njegova neto plača višja. Prejel bo 676,97 evra neto ali 9,86 evra več mesečno. Toda v prihodnjem letu bo višja tudi minimalna plača. V bruto znesku bo znašala 940,58 evra, neto je bo delavec prejel 700,15 evra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta