Visoko zastavljeni cilji sanacije kadrovske slike in modernizacije Slovenske vojske. A kako priti do tega?

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
21.01.2020 18:34

Visoko zastavljeni cilji sanacije kadrovske slike in modernizacije Slovenske vojske. A do tega bo prišlo le s širšim družbenim konsenzom, močnejšo politično voljo in vključevanjem več sestavin izobraževalnega sistema.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kadrovska kriza in modernizacija Slovenske vojske kot eni izmed osrednjih vsebin bele knjige o obrambi, aktualni pomisleki glede ambiciozno zastavljenega dokumenta pa tudi glede premajhne usmerjenosti v tehnološki razvoj  
Sašo Bizjak

Kader, finance, modernizacija in teritorialna organiziranost, to so v tem trenutku ključna sporočila Slovenske vojske (SV), je ob podrobnejši predstavitvi bele knjige o obrambi danes jasno izpostavil namestnik načelnice generalštaba Robert Glavaš. Snovalci usmeritvenega in strateško zastavljenega dokumenta ministrstva za obrambo se med drugim dotikajo najbolj perečega problema, o katerem je bilo največ govora tudi na razpravi, to je kadrovska podhranjenost.
Petnajst let za želeno "končno stanje"
"V povprečju od sto do dvesto pripadnikov letno odhaja iz sistema," je danes povedala državna sekretarka z ministrstva za obrambo Nataša Dolenc. Lani decembra so nam s taistega ministrstva posredovali podatke, da je v preteklem letu SV zapustilo 292 ljudi, zaposlili pa so 109 pripadnikov. Dolenčeva je nadalje ob zavedanju negativnega trenda izpostavila, da je potrebno predvsem "realno planiranje". Osrednji cilj bele knjige na področju kadrovanja do leta 2035 je doseči 8000 pripadnikov stalne sestave in 2000 pripadnikov pogodbene rezerve. Glavaš je povedal, da gre za končno stanje, pri čemer vlada zavedanje, da "tega ne bomo dosegli čez noč, govorimo o etapnem naraščanju sil, tako da bi v prvem, petletnem delu prišli na vsaj 7000 vojakov z današnjih 6300 in nekaj vojakov".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta