Vlada je odpoklicala štiri člane nadzornega sveta družbe 2TDK. Kaj sledi menjavi

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
03.07.2020 18:55

Vlada na današnji seji odpoklicala nadzornike projektnega podjetja za gradnjo drugega tira, zdaj vse glasneje še o menjavi uprave z Dušanom Zorkom na čelu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Upoštevanje protikoronskih smernic, ki narekujejo predajo večjih infrastrukturnih poslov v roke domačih gradbincev, bi lahko vodilo k prekinitvi razpisa in posledično podaljšanju projekta izgradnje drugega tira. 
Robert Balen

Vlada je na današnji dopisni seji odpoklicala štiri člane nadzornega sveta družbe 2TDK in imenovala nove. V projektnem podjetju, ki bdi nad največjim infrastrukturnim projektom v državi, so odpoklicali Mateja Pirca, ta je sicer v ponedeljek podal svojo odstopno izjavo, Emilijo Placer Tušar, Črtomirja Remca in Damijana Brulca. V nadzorni svet so imenovali Andreja Špengo, Petra Pungartnika, Iztoka Černošo in Roberta Rožiča, slednji bo tudi predsednik nadzornega sveta. Matej Čepeljnik bo do izteka mandata kot predstavnik ministrstva za infrastrukturo funkcijo nadaljeval. Ugibanja gredo zdaj še v smeri menjave uprave z generalnim direktorjem Dušanom Zorkom na čelu. Prepričanje, da to sledi, je danes do nedavnih potez v izvajanju projekta drugega tira precej kritična izrazila tudi nekdanja infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek.

Tveganja prenosa projekta na Slovenske železnice

Sicer pa je projekt gradnje železniškega tira med Divačo in Koprom ta hip v ospredju zlasti zaradi vprašanja, kako bi podjetje 2TDK v razpisu za glavna dela, ki že teče, upoštevalo evropske smernice pri javnem naročanju. Da od projektnega podjetja pričakuje spoštovanje smernic, je večkrat poudaril infrastrukturni minister iz kvote NSi Jernej Vrtovec. Vlada je namreč v interventno zakonodajo zaradi posledic covida-19 vključila smernice Evropske komisije, ki članicam unije predlaga predajo večjih infrastrukturnih poslov v roke domačih gradbincev. Medtem pa v igri za glavna dela ostajajo zlasti kitajska in turška podjetja s tveganjem socialnega dumpinga, saj domača in večina evropskih podjetij tako nizkih cen niso zmožna ponuditi. Bojazen, ki se pojavlja ob vztrajanju vlade pri spoštovanju smernic, je, da bi to pomenilo prekinitev razpisa in posledično podaljšanje projekta.

Minister Vrtovec je sicer danes pred mediji spregovoril tudi o drugih aktualnih infrastrukturnih projektih, napovedal je pospešeno obnovo železniške proge med Kranjem in Jesenicami. Izpostavil je regionalne železniške povezave proti velikim mestom, s čimer bi zmanjšali pritisk avtomobilov, tudi na prestolnico. "Da zmanjšamo gnečo, moramo pohitriti umeščanje regionalnih železniških povezav," je povedal, nadalje pa med projekti nanizal dvotirnost železnice proti Grosupljemu in Kamniku ter progo Komenda-Brnik. Vrtovec je posebej izpostavil uresničevanje ene od koalicijskih zavez, uvedbe elektronske vinjete, zakonski predlog za realizacijo tega je že v medresorskem usklajevanju. "E-vinjeta bo veljala eno leto, ne glede na datum nakupa, veljavnost vinjete tako ne bo več vezana na koledarsko leto," je izpostavil Vrtovec eno od prednosti sistema, ki bo po napovedih vzpostavljen 1. decembra 2021.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta