Vlada o novem semaforju šele prihodnji teden. Bo T iz pogoja PCT odpadel, bodo morali maske v šolah nositi vsi otroci?

Miha Raičevič
02.09.2021 19:58
Vlada je danes spremenila odlok, ki določa pogoje vstopa v državo. Brez pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) in karantene bo čez mejo možno prehajati tudi zaradi nujnega zdravstvenega pregleda, so sporočili po seji vlade. O novem semaforju pa vlada ni odločala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Janez Janša in oba podpredsednika, Zdravko Počivalšek ter Matej Tonin
Robert Balen

Vlada danes ni sprejela predlogov strokovne posvetovalne skupine za covid-19, ki opredeljujejo nov načrt ukrepov za obvladovanje epidemije, ki naj bi imel sedem faz. Razlog? Tehnične težave pri pripravi odlokov, je povedala vodja posvetovalne skupine Mateja Logar.

Predlogi vsebujejo o zaostrovanje upoštevanja pogoja PCT v gospodarstvu in negospodarstvu, večjo frekvenco testov - namesto na sedem dni vsakih 48 ur. Šole naj bi ostale odprte pod pogojem uporabe mask in testiranja vseh: zaposlenih ter učencev in dijakov.

Posvetovalna skupina je predloge za nov semafor pripravila v ponedeljek. Med predlogi je tako širjenje obveznega izpolnjevanja pogoja PCT, hkrati pa bi se skrajševala veljavnost testiranju. Ob res izrazitem poslabšanju bi lahko iz tega pogoja izvzeli, tiste, ki so samo testirani, je dejala Logarjeva za TV Slovenija. 

Načrt ne predvideva zapiranja šol ali omejitev gibanja. Pri tem je pojasnila, da v skupini domnevajo, da so starostne skupine, ki so zaradi koronavirusa najbolj pogosto prihajale v bolnišnico, dovolj precepljene, zato upajo, da bo pritisk na bolnišnice v četrtem valu "nekoliko drugačen, kot je bil v predhodnih valovih"

Maske v šolah za vse učence

Povečevala naj bi se tudi pogostost testiranja pri poklicnih skupinah. Če je zdaj predlagano enkrat tedensko testiranje, bi lahko bilo ob poslabšanju razmer zahtevali dvakrat tedensko testiranje, ob dodanem poslabšanju celo trikratno testiranje na teden, je še povedala Logarjeva. 

V predlogu je tudi obvezna uporaba zaščitnih mask v šolah za vse otroke, ne samo tiste iz tretje triade. 

Prehajanje med fazami bo predvsem odvisno od števila bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah. V javnosti se pojavljajo ugibanja, pri kateri številki bi lahko ustavili javno življenje, najpogosteje pa se omenja, da bi lahko strokovna skupina predlagala ustavitev javnega življenja, ko bo na intenzivnih enotah v bolnišnicah 300 bolnikov. 

Nova izjema za vstop brez pogoja PCT

Sicer pa se izjema prehajanja zaradi nujnega zdravstvenega pregleda pridružuje dosedanjim šestim izjemam za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in izpolnjevanja pogoja PCT, to so mednarodni prevoz, tranzit, otroci do 15. leta, dvolastniki in delovni migranti in prevoz otroka do 15. leta zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje.

Za uveljavljanje nove izjeme bo morala imeti oseba dokazilo o načrtovanem nujnem zdravstvenem pregledu ali posegu v Sloveniji, drugi državi članici Evropske unije ali schengenskega območja ter se bo vračala čez mejo neposredno po končanem zdravstvenem pregledu ali posegu oziroma takoj, ko ji bo zdravstveno stanje to dopuščalo.

Takšen režim se bo uveljavil dan po objavi v uradnem listu, veljal pa bo do 12. septembra. Do takrat je podaljšala tudi dosedanjo ureditev na področju zbiranja ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta