"Vlada se je odločila, da bo ukrepala takoj", na rdeči listi Srbija, BiH in Kosovo, glede Hrvaške ni sprememb

Miha Raičevič Miha Raičevič
18.06.2020 16:15

Vlada je danes sprejela odlok, s katerim omejuje vstope tujih in slovenskih državljanov, ki prihajajo iz držav s slabšo epidemiološko sliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ker so se v zadnjih dneh pojavili novi primeri okužb z novim koronavirusom, se je vlada odločila, da je treba ukrepe za omejitev širjenja virusa poostriti, je na današnji novinarski konferenci povedal govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin
"Vlada se je odločila, da bo ukrepala pravočasno, da bo ukrepala preventivno in da bo ukrepala takoj. Med tem, ko vlada na eni strani sprošča prehajanje meja, ker gre in ko gre za poboljšanje epidemiološke slike v nekaterih državah članicah EU, se pri drugih članicah in nečlanicah razmere slabšajo," je dejal.  Še posebej naj bi šlo za države nečlanice EU z območja Zahodnega Balkana. 
"Vlada se je danes odločila, da zmanjša nevarnost in možnost vnosa in širjenja virusa iz tujine na kar najmanjšo možno mero. Zato je na eni strani podaljšala seznam na rdeči listi in državljanom teh držav otežila vstop v Slovenijo. In odslej zahteva za vstop tudi aktualno potrdilo o negativnem testu, ki pa mora biti izdan znotraj EU. Hkrati pa tudi našim državljanom odsvetuje pot v te države tako jasno in tako odločno, da napoveduje, da bo od njih zahtevala karanteno, ko se bodo vračali iz teh držav," je še povedal Kacin. 

Robert Balen

Na rdeči listi BiH, Kosovo in Srbija

Na rdečo listo so zaradi poslabšanih razmer na področju boja z epidemijo uvrstili BiH, Kosovo in tudi Srbijo. Za slovenske državljane in za vse, ki prihajajo iz teh držav je za vstop v Slovenijo obvezna karantena. "Če prihajate iz držav, ki so na rdeči listi, je po vstopu karantena obvezna," je pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Pogoji za vstop in izstop na Hrvaško ostajajo nespremenjeni. "Hrvaška je ena epidemiološko bolj varnih držav v Evropski uniji," je pojasnil minister. Izjema so tisti, ki preko Slovenije le prehajajo. Vlada je ob tem skrajšala čas za tranzit, saj morajo tisti, ki le prehajajo preko Slovenije, državo zapustiti v 12 urah in ne v 24 urah, kot je veljalo do sedaj. 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs
Anže Malovrh/sta

Krek: Večina novih primerov prišla iz tujine

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je dejal, da se "žal za razmere v Sloveniji ni dobro, da se na nek način obnašamo preveč sproščeno. Kot da bi pozabili, da smo z velikimi napori uspeli premagati epidemijo". Gantar je povedal, da trenutno testirajo tiste, ki kažejo znake respiratornega obolenja. "Še posebej, ker zdaj ni sezona respiratornih obolenj in viroz," je Gantar odgovoril na vprašanje, katere ljudi se zdaj sploh testira. Dodal je, da za zdaj še ne moremo govoriti o drugem valu epidemije, saj do so po večini novi primeri bili vnešeni iz tujine. 
Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je povedal, da je bilo v zadnjih 14 dneh potrjenih 34 primerov. V zadnjih dnevih se je začelo število pozitivnih primerov strmo dvigati. Večina pozitivnih primerov pa je prišla iz tujine. Iz Rusije sta prišli 2 pozitivni osebi, iz BiH jih je bilo 9, iz Srbije 3, iz Švedske 1, iz ZDA 1, še štirje pa so prišli iz za zdaj neznanih držav. Sekundarno pa se je od teh oseb okužilo še 14 ljudi, je dodal Krek. 

Anže Malovrh/sta
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta