Vlada skrajšala minimalni delovni čas živilskih trgovin in odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je grozil s stavko

A.L., STA
20.03.2020 19:22

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odlok, s katerim se minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje na 18. uro. S tem je odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko. Določen obratovalni čas ne velja več za manjše trgovce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Vlada je sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, je z njim določila obratovalni čas od vsaj 8. do najmanj do 18. ure.
Spremenjen odlok hkrati določa izjemo od sicer z odlokom določenega obratovalnega časa prodajaln z živili in kmetijskimi pridelki, in sicer za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko same določale obratovalni čas na podlagi njihove poslovne odločitve. To je, kot je spomnila vlada, nujno zaradi organiziranja dela v okviru obstoječega kadra in običajnega obratovalnega časa.

Odlok bo začel veljati ob polnoči

V sporočilu po seji je vlada sicer znova spomnila, da je namen določitve minimalnega obratovalnega časa preprečevanje stikov zaradi epidemije. Zato se z odlokom določa delovni čas, ki omogoča daljši časovni interval opravljanja nakupov v prodajalnah in s tem manjšo koncentracijo kupcev.
Vlada je natančneje določila tudi prodajalno z živili na način, da je prodajalna z živili "prodajalna, ki v pretežni meri prodaja živila". V izjeme od prepovedi delovanja pa je dodala tudi prodajalne s hrano za živali.
Odlok bo začel veljati ob polnoči.
Vlada je s prvotnim odlokom, ki je začela veljati v četrtek, določila, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. do 20. ure. Določili so tudi, da morajo biti trgovine z izjemo bencinskih servisov in lekarn ob nedeljah in dela prostih dnevih zaprte ter da imajo med 8. in 10. uro pri vstopu v prodajalne in nakupu prednost ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice.
Daljši obvezni delovni čas pa je razburil Sindikat delavcev trgovine Slovenije, ki je zagrozil s stavko. Daljši delovni čas v praksi za zaposlene pomeni še daljši čas izpostavitve nevarnosti covida-19 in dodatne nadure, ki jih bodo morali oddelati zaposleni v prvi bojni liniji, so poudarjali v sindikatu. Prav tako se je pojavljala težava zagotavljanja zadostnega kadra, zlasti v manjših trgovinah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta