Vlada spreminja odlok: Študenti se bodo morali tedensko testirati. V Sloveniji že zdravilo proti covidu-19

M.R., Va
26.08.2021 13:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Študenti se bodo morali po novem tedensko testirati (fotografija je simbolična).
Sašo Bizjak

Vlada je danes spremenila odlok, ki govori o pogojih za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter v visokem šolstvu. Po novem bo namreč predvideno obvezno tedensko testiranje za študente, financirala pa ga bo vlada, je povedala predstavnica vlade za covid-19 Maja Bratuša

Iz sklepov vlade je razvidno še, da se bodo morali tedensko testirati tudi gasilci. Pa osebni asistenti oseb z dolgotrajnimi telesnimi, duševnimi, intelektualnimi ali senzoričnimi okvarami.

Sprejeta je bila tudi sprememba odloka, ki govori o pravilih izvajanja športnih programov. Vsi udeleženci športno-rekreativnih dejavnostih v zaprtih prostorih, ki so starejši od 15 let, bodo morali po novem izpolnjevati pogoj PCT. 

Hkrati je vlada med izjeme, ki lahko v Slovenijo vstopajo brez izpolnjevanja pogoja PCT, dodala še osebe, ki prevažajo otroke, mlajše od 15 let, ki so Sloveniji vključeni v proces vzgoje in izobraževanja. Ta oseba mora v dveh urah po prehodu meje zapustiti državo. 

Vse tri spremembe vstopajo v veljavo naslednji dan po objavi v uradnem listu, veljali pa bodo do 5. septembra, je še povedala Bratuša in dodala, da je vlada podaljšala tudi druge odloke, ki so namenjeni omejevanju širjenja novega koronavirusa.

Mešanje cepiv priporočljivo

Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo je povedal, da je priporočljivo mešanje cepiv pri tretjem odmerku. Študije kažejo, da se po dvakratnem cepljenju z vektorskim cepivom (AstraZeneca in Johnson) pri tretjem cepljenju z mRNA cepivom (Pfizer, Moderna) poveča nastanek protiteles (dolgotrajnost zaščite). 

Pri tistih, ki pa so se prvič cepili z mRNA cepivom, pa se ob tretjem cepljenju poveča celična imunost - poveča se količina spominskih celic, je pojasnil Štrukelj in dodal, da je sicer pri mešanju cepiv reaktogenost organizma lahko do 17 odstotkov večja. Razložil je tudi ta izraz, pri čemer je dejal, da gre za takojšnji odgovor organizma. ​"Če nas je prej bolela roka, nas bo zdaj mogoče bolj. Ali pa recimo, če smo imeli temperaturo, bo zdaj višja, ampak to izgine. Tistih resnih neželenih učinkov, katerih se pravzaprav bojimo, pa zato ne bo več."

Povedal je tudi, da je razmerje med cepljenimi in necepljenimi hospitaliziranimi bolniki zaradi covida-19 dovolj zgovorno v prid cepljenju. "Če pogledamo smrtne žrtve, ravno tako," dodaja. 

Matematični model sicer kaže, da se lahko ob dosedanjem širjenju koronavirusa do februarja 2022 pričakuje še približno tri mutacije koronavirusa, je povedal Štrukelj in dodal, da lahko letno RNA virusi mutirajo tudi 40-krat. "V kolikor je dovolj tistih, ki dovolijo virusu, da se razmnožuje," opozarja. 

V Sloveniji zdravilo, ki ga je dobil tudi Trump

Kar pa se tiče razvoja "specifičnega zdravila" proti virusu SARS-CoV-2, pa bo še "kar" dolga pot. Slovenska vlada je že nabavila tisoč enot zdravila Regen-Cov-2, s katerim je bil zdravljen tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, pravi Štrukelj. To zdravilo uradno še ni bilo registrirano pri Evropski agenciji za zdravila (Ema), mu je pa ameriška agencija za zdravila podelila "izjemno dovoljenje" za uporabo.

Komisija za medicinsko etiko: Višjo precepljenost omejujejo izključno pomisleki

Nezadostna precepljenost vzdržuje epidemijo, ogroža zdravje ljudi, omejuje svobodo družbe in vsakega posameznika, so v izjavi za javnost opozorili člani državne komisije za medicinsko etiko. Vse prebivalce opominjajo, da epidemije ni moč ustaviti brez ukrepov, cepljenja in pogoja PCT.

V času naraščajoče epidemijske obolevnosti in smrtnosti je etično nesprejemljivo slabljenje učinkovitosti preventivnih in javno-zdravstvenih ukrepov s pretirano kritičnimi, nekonstruktivnimi in politično motiviranimi razlagami predpisov, opozarjajo. Spoštujejo pravico vsakega posameznika do lastnega mnenja o cepljenju in o vzrokih ter naravi nalezljivih bolezni. Vendar se ne morejo strinjati z "izkustveno in strokovno neutemeljenimi stališči ter škodljivimi posledicami njihovega razširjanja, saj je edini namen preventivnih ukrepov in cepljenja zaščita zdravja posameznikov in družbe pred okužbo".

"Nove variante virusa se rojevajo v necepljenih ali nezadostno cepljenih okoljih. Tudi za ustavitev pandemije na svetovni ravni bo poleg omejitev potrebna globalna precepljenost," opozarja komisija za medicinsko etiko. 

Necepljenost ne sme omejevati splošnih pravic, nadaljujejo. Opozorili so namreč, da bolnišnično zdravljenje necepljenih oseb, ki so zbolele za covidom-19, omejuje dostopnost in pravico do zdravljenja v bolnišnicah drugim bolnikom. Povzroča tudi nepotrebne stroške, podaljšuje čakalne dobe in povečuje nepravične zdravstvene razlike: "V primerjavi s svetom imamo v Sloveniji redko priložnost, da se lahko vsakdo kadarkoli brezplačno cepi z izbranim cepivom. Višjo precepljenost omejujejo izključno različni pomisleki," so napisali v izjavi.

Opozarjajo še, da "občasna neusklajenost preventivnih omejevalnih ukrepov in neustrezen način obveščanja javnosti o njihovih vsebinah znižujeta zaupanje v stroko, v njene predstavnike ter v nujnost ukrepanja". Medije pozivajo, naj bo poročanje o epidemiji covida-19 nepristransko in naj ne spodbuja k nespoštovanju ukrepov in nasprotovanju cepljenju. Politične stranke pa k enotni podpori preventivnim ukrepom in cepljenju.

Kritični so tudi do javnih nastopov zdravnikov, ki da "ne nasprotujejo le cepljenju, ampak omalovažujejo tudi stroko, ki naj bi ji pripadali".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta