Vlada v svetu NIJZ razrešila tri člane

M.R.
01.04.2020 12:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Vlada je na današnji dopisni seji razrešila tri od štirih članov sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz), ki jih imenuje vlada. Razrešila je Branka Bregarja, Blanko Česnik Wolf in Tomaža Rusimoviča. Za nove predstavnike v svetu zavoda pa je za preostanek mandata, do 5. marca 2022, imenovala dr. Roka Tavčarja, Mateja Forteja in dr. Matjaža Vrtovca.
Vlada je zapisala, da je razrešitev članov v skladu z določbo protokola o izbiri kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetih javnih zdravstvenih zavodov, katerih ustanovitelj je država. Ta pa naj bi določal, da se predstavnika ustanovitelja v svetu javnega zdravstvenega zavoda lahko razreši na predlog ministra. Svet Nijz je sicer najvišji organ, ki nadzira in usmerja delovanje Nijz. 
V organu so sicer še štirje člani. Kot četrta članica, ki jo imenuje vlada, ostaja Mateja Lesar, to je vlada namreč na položaj imenovala 17. marca, ko je razrešila Tatjano Lejko Zupanc. Poleg Lesarjeve so v svetu še trije člani. Nataša Čarman Korenjak in Tatjana Čerin v svetu predstavljata Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), Zoran Simonovič pa je predstavnik zaposlenih na Nijz. 
Včeraj je sicer Mladina objavila izjavo v.d. direktorja Nijz Ivana Eržena, ki je dejal, da nekaterih ukrepov, ki jih je vlada sprejela konec preteklega tedna, z njimi pa omejila gibanje državljanov na občine stalnega ali začasnega bivališča in odredila obvezno razkuževanje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb, s strokovnega stališča ne more zagovarjati. Ob tem je dodal, da se vlada pri sprejemu tega ni posvetovala s stroko. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta